Raportul toxicologic emis în urma accidentului rutier tragic petrecut la 2 Mai dezvăluie că șoferul vinovat consumase mai mult de trei substanțe interzise înainte de a provoca tragedia în care au murit doi tineri.
Potrivit autorităților, analizele efectuate asupra mostrelor biologice prelevate de la șoferul Vlad Pascu au identificat urme ale a cel puțin trei substanțe interzise. Raportul a confirmat prezența unei varietăți de droguri în organismul șoferului.
Autorul accidentului de la 2 Mai soldat cu moartea a doi tineri şi cu rănirea altor 3, figurează în evidenţele DIICOT cu două dosare penale pentru deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, unul de când încă nu avea 14 ani. Al doilea dosar a fost închis, printre altele, din cauza cantităţii mici de droguri, dar şi a ”atitudinii sincere” de la momentul constatării faptei. Un dosar similar a fost deschis şi în ziua accidentului, ceea ce, conform DIICOT, ”nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”.
Polițiștii care l-au oprit în trafic pe Vlad Pascu, în urma unui apel la 112 care semnala că acesta circulă haotic, au găsit în mașina acestuia un joint și 4 pastile.
IGPR urmează să cumpere 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante
Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) are în derulare o procedură de achiziţie pentru 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, cu termen de depunere a ofertelor stabilit pentru data de 31 august, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.
„În anul 2017 au fost iniţiate de către IGPR primele achiziţii de mijloace tehnice pentru depistarea substanţelor psihoactive, mă refer la aparatele drug test, fiind dotat Biroul Brigăzii Autostrăzi cu şase astfel de aparate pentru exploatare în munca de poliţie şi valorificarea rezultatelor în ceea ce priveşte eficienţa de depistare a persoanelor de interes. Începând cu anul 2019 au fost asigurate fonduri financiare pentru achiziţionarea la nivelul unităţilor de poliţie a 122 de aparate drug test. Dacă este să ne referim la activitatea din prezent, IGPR are în derulare o procedură de achiziţie pentru 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, cu termen de depunere ofertelor stabilit pentru data de 31 august 2023, fondurile financiare ale acestor achiziţii fiind asigurate pentru 244 de sisteme din proiecte cu finanţare externă, urmând ca pentru diferenţa de 156 să fie identificate sau alocate sume necesare pentru a achiziţiona aceste aparate în valabilitatea acordului cadru”, a spus Drăgan.
Potrivit acestuia, la data de 22 august, la Poliţia Rutieră erau ocupate 4.705 posturi, dintre care 714 de ofiţeri de poliţie şi 3.991 de agenţi de poliţie, rezultând un deficit total de 11,7%, ceea ce înseamnă 17% deficit pentru ofiţeri şi 10% pentru agenţi.
„De asemenea, în cadrul Poliţiei Române, aproximativ 17.000 de poliţişti au fost desemnaţi să deţină calitatea de poliţist rutier, aceştia desfăşurând şi activităţi ale căror rezultate să contribuie la realizarea siguranţei rutiere”, a mai spus purtătorul de cuvânt.