Belarus a anunţat miercuri că sisteme ruse de rachete balistice Iskander sunt acum operaţionale pe teritoriul republicii după ce artilerişti belaruşi au fost instruiţi în Rusia cum să le opereze, informează Reuters.
Rachetele sistemelor Iskander sunt capabile să lovească ţinte de până la 500 de kilometri, a precizat miercuri Ministerul Apărării din Belarus.
„După finalizarea cursului teoretic, artileriştii au efectuat pregătire practică pe poligoanele de tragere din Belarus”, a adăugat ministerul.
În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în urma unei întrevederi cu Aleksandr Lukaşenko, omologul său belarus, că Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.
Rusia pregăteşte o ofensivă „iminentă” în Ucraina, avertizează americanii
Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de până la 500 km. Rachetele sale pot purta încărcătură convenţională sau focoase nucleare.
La începutul lui iulie, Belarusul a anunţat că a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde a fost amenajată o bază militară. Pe acest aerodrom se află o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M şi unul dintre sistemele antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse.
Tot atunci, generalul belarus Oleksii Gromov a anunţat că Minskul aşteaptă să primească propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregăteşte intens. Acesta urma să fie instalat la unitatea militară a Brigăzii 465 de rachete a forţelor de infanterie din Belarus în oraşul Osipovici, unde a fost demarată construcţia unor hangare.
De la invazia Rusiei în Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Moscovei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti. Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.
Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.
Putin dispune prin decret înfiinţarea unor centre militare comune ruso-belaruse în Belarus
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi Guvernului rus să negocieze înfiinţarea unor centre de antrenament militare comune cu Belarusul, vecinul şi unul dintre puţinii aliaţi ai Moscovei în regiune în ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează AFP.
Vladimir Putin îşi însărcinează – printr-un decret – miniştrii Apărării Serghei Şoigu şi de Externe Serghei Lavrov, să negocieze cu Minskul înfiinţarea unor asemenea centre, fără să facă alte precizări.
Sfârşitul războiului din Ucraina nu se întrezăreşte, potrivit unui expert britanic: „Pentru asta ar fi nevoie ca Putin să fie dat deoparte şi nu există niciun semn în acest moment”
Belarusul, un aliat al Rusiei, este folosit ca bază din spatele frontului în ofensiva militară rusă în Ucraina, de la 24 februarie 2022, însă armata belarusă s-a abţinut până în prezent să să participe la confruntări armate pe tertoriul Ucranei vecine. La jumătatea lui octombrie, Belarusul şi Rusia au anunţat înfiinţarea unei forţe militare comune care, potrivit Minskului, are o misiune pur ”defensivă”.
Cele două ţări efectuează – în permanenţă – exerciţii militare de amploare, alimentând speculaţii potrivit cărora armata rusă ar putea să lanseze un asalt în Ucraina.