Pe de altă parte, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că ministerul Apărării din Belarus trebuie să prevină orice atac din spate împotriva forţelor ruse, într-adevăr, fără să menţioneze deplasarea de trupe în afara graniţelor ţării.
”Noi, toţi militarii (belaruşi), suntem în ţara noastră de origine şi ne asumăm singura misiune de a asigura securitatea ţării noastre. Am făcut-o înainte, o facem acum şi o vom face în viitor. Indiferent cât de mult încearcă cineva să insinueze ceva, nu se va întâmpla acest lucru”, a declarat ministrul belarus al Apărării, Viktor Khrenin, joi, după o întâlnire cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la Minsk, citat de postul Telegram al Ministerului Apărării din Belarus.
„Vreau să repet încă o dată mesajul transmis de şeful statului când au fost aprobate rezultatele referendumului: ne vom zbate, vom lupta şi vom muri pe pământul nostru. Pentru noi, aceasta sună a fi o misiune”, a mai spus Khrenin, potrivit News.ro.
Lukaşenko le-a transmis şefilor instituţiilor de apărare că trebuie să împiedice orice încercare – probabil a forţelor ucrainene – de a întrerupe liniile de aprovizionare ruseşti şi de a-i „lovi pe ruşi din spate”.
În acelaşi timp, el a dispus specialiştilor din Belarus să asigure alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobâl, situată în Ucraina, a relatat BelTA news.
Ucraina a avertizat miercuri asupra pericolului unei scurgeri de radiaţii la Cernobâl după ce electricitatea a fost întreruptă, dar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a văzut „niciun impact major asupra securităţii”.
Rusia acuză forţele ucrainene de atacarea liniilor electrice şi a staţiei care alimentează centrala nucleară.
Ministerul rus al Apărării a declarat la 25 februarie că centrala nucleară de la Cernobâl se află sub controlul armatei ruse, care desfăşoară o „operaţiune specială” în Ucraina. Totodată, personalul tehnic a rămas să lucreze la centrală, ale cărei reactoare sunt oprite de mult timp.