Belarusul a anulat interdicţia privind importurile de animale vii din UE. În 2012-2013 autorităţile de la Minsk au introdus o interdicţie referitoare la importurile de animale vii din Uniunea Europeană, după ce în 2011 o epidemie a virusului Schmallenberg a infectat mai multe oi şi vaci din UE.
Autorităţile de la Minsk au precizat că anularea interdicţiei nu a fost provocată de planurile Belarus de a-şi majora exporturile spre Rusia. La începutul acestei luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. În schimb, Moscova permite importul din Belarus şi Kazahstan al alimentelor procesate pe baza materiei prime provenite din Occident, în încercarea de a limita majorările de preţ la produse alimentare pe piaţa domestică.
Citeşte şi INS: Exporturile şi importurile României, în creştere
‘În urma unei scrisori venite de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor am ajuns la concluzia că virusul nu mai reprezintă o ameninţare la adresa animalelor’, a declarat Yuri Pivovarchuk.
Acesta a adăugat că Belarus intenţionează să-şi majoreze exporturile de produse alimentare spre Rusia cu 15 până la 40% în acest an. În perioada ianuarie-mai a acestui an exporturile de carne şi produse din carne spre Rusia s-au cifrat la 1,35 miliarde de dolari.
Citeşte şi Rusia mai are ce să MĂNÂNCE doar pentru DOUĂ SĂPTĂMÂNI
Pivovarchuk a precizat că în prezent Belarus acceptă animale vii din Germania, Belgia, Olanda, Franţa, Marea Britanie, Italia, Luxemburg, Spania, Austria, Danemarca, Croaţia, Letonia, Ungaria, Polonia şi Lituania.
Citeşte şi Deficitul comercial al României a ajuns la 2,83 miliarde euro, în primul semestru
Anul trecut, Rusia a importat din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia produse alimentare totale în valoare de 17,2 miliarde de dolari dintre care 9,2 miliarde de dolari au fost produse din carne, peşte, lactate, fructe şi legume.