MAE rus avertizează totodată că, în urma blocării conturilor ambasadei ruse în Belgia, precum și a reprezentanțelor permanente ale Rusiei pe lângă UE și NATO, o măsură similară ar putea fi adoptată în replică împotriva ambasadei Belgiei la Moscova, potrivit Agerpres.
Conform agenției ruse de presă RIA Novosti, înghețarea acestor conturi ale Rusiei este legată de nerespectarea de către Moscova a deciziei emise de Curtea de Arbitraj de la Haga, care a condamnat în luna iulie 2014 statul rus la plata unei despăgubiri de 50 de miliarde de dolari foștilor acționari ai companiei Yukos, grupul petrolier al lui Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai înverșunați opozanți ai președintelui Vladimir Putin.
Grupul Yukos a fost lichidat de justiția rusă la începutul anilor 2000, în urma unui proces de evaziune fiscală, fiind preluat parțial de compania Rosneft. Conform instanței de la Haga, desființarea companiei Yukos a fost o decizie motivată politic, cu scopul nu de a recupera impozitele neplătite, ci falimentarea ei.
După anunțul MAE rus, cel belgian a răspuns că decizia justiției de blocare a acelor conturi a fost pusă în aplicare de executorii judecătorești, iar autoritățile belgiene nu au nicio implicare.
Deși Moscova a protestat față de înghețarea conturilor sale din Belgia, un consilier al Kremlinului, Andrei Belusov, a declarat că această decizie nu este o surpriză și că se așteaptă la acțiuni similare și din partea altor țări.
La rândul său, ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaiev, a exclus acordarea vreunei despăgubiri acționarilor Yukos.
Cât despre Mihail Hodorkovski, care a stat zece în închisoare în urma acelui proces, a declarat prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt că nu are nimic de-a face cu blocarea conturilor misiunilor diplomatice ruse din Belgia.