Beneficiarii de ajutoare sociale vor avea 60 de zile perioadă de graţie la plata datoriilor

Beneficiarii de ajutoare sociale vor avea 60 de zile perioadă de graţie la plata taxelor şi impozitelor locale, timp în care aceştia își vor primi drepturile, precizează Ministerul Muncii, cu referire la flexibilizarea condiției de achitare a datoriilor, aprobată marţi de Camera Deputaţilor.
Romania TV
25 sept. 2012, 19:41
Beneficiarii de ajutoare sociale vor avea 60 de zile perioadă de graţie la plata datoriilor

Potrivit sursei citate, în cadrul dezbaterilor parlamentare de marţi, referitoare la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 124/2011, au fost propuse amendamente cu care Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMPS) a fost de acord.

Unul dintre aceste amendamente vizează flexibilizarea condiției de achitare a impozitelor și taxelor locale. „Astfel, verificarea se va face doar în cazul familiilor și persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puțin 6 luni și vor fi excluse de la această verificare familiile monoparentale. De asemenea, se reglementează o perioadă de grație de 60 zile în care se pot plăti aceste datorii către bugetele locale, timp în care beneficiarul își va primi dreptul”, precizează MMPS.

Un alt amendament vizează stabilirea cuantumului indemnizației pentru creșterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, cu menținerea limitelor maxime reglementate în prezent, de 1.200 de lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani și 3.400 de lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, potrivit MMPS.

De asemenea, stimulentul de inserție va fi acordat și pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

Alte două amendamente se referă la eliminarea limitării la trei nașteri a situațiilor pentru care se acordă concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor și acordarea indemnizației pentru creșterea copiilor pentru toate situațiile care conduc la acordarea acestui drept, precum şi la acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie în baza OUG nr.148/2005 și naște/adoptă/ia in plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr.111/2010. „Această reglementare va asigura aplicarea unitară a Deciziei Curții Constituționale nr.495/2012 și va avea efecte doar pentru situațiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii”, arată MMPS.

Ministerul mai precizează că suma prevazută în bugetul de stat pentru anul în curs este de 11 milioane lei şi de 67 milioane lei pentru 2013, iar totalul beneficiarilor aflaţi în plată în prezent este de 153.090.

Potrivit MMPS, din numărul total de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creșterea copilului, 20,52% sunt cu venituri de peste 1.500 lei, 33,12% sunt cu venituri între 600 și 1.500 lei, restul de 46,36% fiind fără venituri, respectiv persoane care au perioada de 12 luni constituită din perioade asimilate (eleve, studente, persoane aflate în şomaj, persoane care îşi însoţesc soţul/soţia în misiune permanentă în străinătate etc.)

Potrivit MMPS, prin OUG 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială se modifică Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 132/2011 și Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, cu modificările ulterioare.

„OUG nr.124/2011 a reglementat ca principale aspecte următoarele: 1. Raportarea beneficiilor de asistență socială (alocaţia de stat pentru copii, alocația pentru susținerea familiei, venitul minim garantat și indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul lunar) la indicatorul social de referinţă și aplicarea unui indice social de inserţie; 2. Introducerea ca și condiție de menținere a drepturilor, plata taxelor și impozitelor locale către bugetele locale de către persoanele care sunt îndreptățite la beneficii sociale (în vederea implementării prevederilor art. 9 alin. (9) din Legea asistenței sociale)”, se precizează într-un comunicat al MMPS.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 219 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 3 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie 2012, Camera fiind for decizional.

Proiectul de lege mai prevede şi renunţarea la condiţionarea acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei de creştere a copilului doar pentru primii 3 copii din familie.

Totodată, proiectul de lege prevede flexibilizarea posibilităţilor de plată a beneficiarilor de ajutor social pentru cei care au de plătit taxe şi impozite locale, implicând flexibilizarea perioadei în care sunt obligaţi la plata acestor impozite şi taxe.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cum pornești corect mașina când afară temperatura a scăzut sub 0 grade. Mulți șoferi nu știu și fac o mare greșeală
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Ce declara mama lui Călin Georgescu după Rebeliunea Legionară. Facsimil
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. S-a aflat totul. Documente bombă
StirileBZI
Fumatul interzis în spațiile public! Unde se va impune restricția în România
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Casa fostului comandant SS al lagărului Auschwitz devine centru de combatere a extremismului
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România