Beneficiarii de ajutor social pot fi prestatori casnici? Întrebarea la care mulți nu găsesc răspunsul

Potrivit cadrului legal în vigoare, nu există constrângeri clare care să împiedice o persoană care beneficiază de ajutor social să obțină venituri și prin munca încadrată la prestatori casnici. Ai toate detaliile în articol.
Filip Stan
16 aug. 2024, 23:41
Beneficiarii de ajutor social pot fi prestatori casnici? Întrebarea la care mulți nu găsesc răspunsul

Conform cadrului legal în vigoare, nu există constrângeri clare care să împiedice o persoană care beneficiază de ajutor social să obțină venituri și prin munca încadrată la prestatori casnici.

Te-ar putea interesa și Vouchere sociale 2024. S-au schimbat listele cu beneficiari, unde suni dacă ţi-a rămas cardul nealimentat în aceste zile

Activitatea prestatorilor casnici este reglementată de Legea nr. 111/2022 și se încadrează la muncă necalificată, iar aceasta presupune că orice persoană poate presta activități casnice, în una sau mai multe gospodării, în schimbul unor tichete cu valoarea brută de 15 lei.

Fiecare prestator are dreptul de a stabili prețul serviciilor pe care le oferă, iar pentru acest lucru trebuie să se înregistreze în platforma electronică ANOFM.

Beneficiarii de ajutor social de incluziune, însă, pot înregistra câștiguri provenite din munca de prestatori casnici, fără a risca să li se taie ajutorul social, conform prevederilor din Legea 196/2016. Acest lucru este prevăzut în articolul 10 al legii, deopotrivă pentru zilieri și prestatori casnici.

Ajutorul social se acordă sub forma de venit minim de incluziune (VMI) și are două componente: sprijin pentru incluziune și sprijin pentru familiile cu copii.

Practic, pentru a se stabili criteriile de acordare a ajutorului social sub formă de VMI, la calculul venitului net lunar ajustat se vor lua în considerare toate veniturile nete pe care ”membrii familiei sau persoana singură le-a realizat în luna anterioară solicitării venitului minim de incluziune.”

La stabilirea acestor venituri nete, legea prevede că nu se vor lua în calcul mai multe tipuri de venituri, precum: bursele școlare, alocația de stat, indemnizația lunară de hrană, veniturile obținute din desfășurarea activității de zilier și veniturile obținute în calitate de prestator casnic.

Conform legii privind venitul minim de incluziune, pot beneficia de VMI ”familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de prezenta lege și ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 700 de lei inclusiv”.

Chiar și așa, aceeași lege stabilește că VMI-ul ”se majorează anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică”.

Ce precizări a făcut ministerul Muncii

Nivelul VMI-ului, al componentelor acestuia, precum și cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii, se comunică de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Totodată, având în vedere promovarea unei vieți active și a susținerii participării tinerilor pe piața muncii, legea prevede că ”beneficiarii de venit minim de incluziune au dreptul la stimulente, după cum urmează:

a) în situația în care unul sau mai mulți membri ai familiei realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare sau membrii familiei desfășoară activități independente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 500 de lei/familie, nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei;

b) în situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni consecutive, acordarea ajutorului de incluziune se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”.

Citește și Ajutoare sociale. Câţi bani primesc românii ca să stea degeaba

Conform unor precizări făcute de Ministerul Muncii, VMI presupune nu doar acordarea unor sume de bani, ci reprezintă ”un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială”.

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Decizie pentru românii cu buletine. S-a dat termen legal 180 zile. Trebuie schimbate actele de identitate
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Mituri rutiere. Luminile de întâlnire și anularea permisului de conducere. Care e adevărul
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru cei cu cont la bancă. Decizie istorică, se dau banii înapoi. Taxe declarate nepermise
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Taxa ascunsă pe care o suportam toți. Tarifele vor exploda
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român