Conform cutumei parlamentare, Legea electorală pentru alegerile parlamentare este adoptată în cadrul unei comisii în care fiecare partid este reprezentat în mod egal. Comisia înfiinţată pentru alegerile din toamna acestui an respectă principiul existând o reprezentare paritară între putere şi opoziţie.
Membrii comisiei au de analizat mai multe propuneri privind amendarea legislaţiei electorale, inclusiv una care instituie noi sancţiuni pentru mita electorală. Astfel un candidat care acordă bani sau bunuri pentru a fi votat riscă să petreacă între 6 luni şi 3 ani în spatele gratiilor. Noutatea este că se introduc sancţiuni şi pentru cei care primesc acest gen de mită, de la amendă până la 3 luni de închisoare.
De asemenea, va fi limitată şi sfera bunurilor care pot fi oferite în scop promoţional de către candidaţi, la obiecte fără o valoare materială mare, cum ar fi brichete, pixuri, şepci, eşarfe.
Un alt subiect în atenţia comisiei este eventuala introducerea unui sistem de vot majoritar, în care cel mai bine clasat candidat dintr-un colegiu câştigă automat mandatul, dar şi reducerea numărului de parlamentari. Aceste două subiecte au provocat până acum ample dispute între putere şi opoziţie.
Printre alte iniţiative ce vor fi discutate se află una referitoare la obligativitatea exercitării votului şi la sancţionarea traseismului politic al parlamentarilor cu pierderea mandatului.