Noi veşti bune pentru salariați: vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale pentru abonamentele la sălile de sport. Acestea vor fi suportate de angajator pentru salariaţii săi, în limita a 400 de euro pe an, per angajat. Asta prevede un proiect de lege care completează Codul fiscal, iniţiat de parlamentari USR şi de un deputat PSD.
Acest proiect de act normativ a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere. Mai mulţi parlamentari USR şi un deputat PSD au depus la Senat un proiect de lege (B296/2022) pentru încurajarea unui stil de viaţă activ şi sănătos prin modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Vouchere sociale, schimbare de ultimă oră. Vestea care va bucura 3 milioane de români
Astfel, proiectul prevede scutirea de la plata impozitului pe venit, a CASS şi a CAS pentru abonamentele la sala de sport, acordate de angajatori salariaţilor lor, în limita echivalentului în lei a 400 de euro anual per salariat.
Acest proiect de lege este menit „să încurajeze un stil de viață activ și sănătos”, având în vedere că activitatea sportivă prelungeşte speranţa de viaţă, spun inițiatorii, are și un impact economic pozitiv asupra sistemului de sănătate, costul prevenţiei fiind mult mai redus decât cel al tratamentului.
Alte veşti pentru salariaţi! Cel puţin 1450 de lei direct pe card în 2022. Bani în plus, pe lângă salariul lunar, pentru milioane de români
În plus, unii salariaţi primesc bani pe card lună de lună, în condiţiile în care preţurile cresc mai ceva ca şirurile de la benzinării după o postare pe Facebook sau cozile de la farmaciile unde „se dă iod” de pe o zi pe alta sau chiar de la o oră la alta. În aceste condiţii, orice beneficiu extrasalarial devine extrem de important pentru bugetul familiilor.
Astfel, valoarea voucherelor de vacanţă pentru mediul privat care intră pe card poate ajunge până la şase salarii minime pe economie. Întreaga sumă este deductibilă şi nu se plătesc contribuţii sociale pentru contravaloarea lor, a mai precizat Daniel Cadariu.
O modificare importantă în acest sens s-a produs în acest an. Din 2022, voucherele de vacanță se pot da şi în mediul privat. Pot ajunge până la șase salarii minime, a anunţat recent Ministrul Turismului, în exclusivitate la Romania Tv.
Pe de altă parte, sunt și vești proaste. Voucherele sociale ar fi trebuit să înceapă de astăzi să ajungă la românii vulnerabili aflați într-o situație financiară precară. Cu mai puțin de 24 de ore înainte, o Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial schimbă datele problemei pentru un procent semnificativ dintre cei vizați de această măsură.
La începutul luni, detaliile legate de noile tichete de masă de 250 de lei, emise odată la două luni, erau cât se poate de clare. Dacă aveai venituri lunare de sub 1500 de lei din pensie, salariu sau ajutor social, te bucurai automat de aceste vouchere sociale pe care le poți folosi în mod exclusiv pentru achiziția de alimente. Din păcate, Guvernul a decis că lucrurile sunt prea simple și tocmai a oficializat prin OUG 72/2022, care modifică și completează OUG 63/2022, mai multe detalii care pun bețe în roate multor români aflați într-o situație dificilă.
Anunțul momentului despre pensii! Vestea a venit de la Marius Budăi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat, pe 1 iunie, ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie 2023. Iată ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor.
„Domnul preşedinte a făcut o declaraţie în conformitate cu legea care a spus că dacă prevede o creştere anume de la 1 ianuarie sau o creştere pe anual cu rata inflației şi 50% din creșterea salariului brut se va respecta. Asta nu exclude o creştere anul acesta şi nu exclude o analiză a actualului guvern pe tot ce înseamnă măsuri şi pachete sociale pe anul acesta.
Voucherele sociale, distribuite de la 1 iunie: Ce se întâmplă cu familiile cu doi copii în întreţinere, cine va beneficia de tichetele de 250 de lei
Suntem extrem atenți la evoluția cifrelor şi vom lua măsurile necesare pentru a proteja puterea de cumpărare a categoriilor vulnerabile unde se încadrează şi pensionarii”, a declarat Ministrul Muncii, Marius Budăi, citat de capital.ro.
Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie 2023
De la 1 ianuarie 2023, pensiile vor fi majorate cu cel puțin rata inflației, potrivit președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
„Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (…) Cel puțin cu indicele de inflație, categoric că vor fi modificate”, a precizat Marcel Ciolacu, întrebat dacă vor crește pensiile. De asemenea, persoanele care au locuit peste 30 de ani în zone extrem de poluate pot ieși cu doi ani mai devreme la pensie.
Liderul PSD Brăila a declarat că schimbările sunt făcute în contextul în care atât municipiul Brăila cât şi comunele Chiscani şi Tichileşti sunt foarte afectate de poluarea care vine de la fostele unităţi industriale Combinatul de fibre artificiale şi Combinatul de celuloză şi hârtie de la Chiscani.
Așadar, cetățenii care au locuit de-a lungul anilor în apropierea combinatelor și au fost afectați de poluare vor putea ieși acum mai devreme la pensie, fără penalizări.
„Amendamentul depus de senatorul PSD de Brăila Ion Rotaru, care a dus la modificarea Legii 263/2010, stabileşte că locuitorii din municipiul Brăila şi comunele limitrofe Chiscani şi Tichileşti, afectate de poluarea provenită de la fostele unităţi industriale Combinatul de fibre artificiale şi Combinatul de celuloză şi hârtie de la Chiscani, se pot pensiona cu 2 ani mai devreme faţă de vârsta standard de pensionare fără penalizare. Legea a fost modificată pentru a veni în sprijinul acelor cetăţeni care ani de-a rândul au locuit în apropierea combinatelor şi au fost afectaţi de poluare”, se arată în comunicatul PSD Brăila.