Beneficii lobodă. Dat fiind faptul că este o sursă extrem de bogată de vitamine, minerale şi antioxidanţi, consumul de lobodă contribuie semnificativ la îmbunătăţirea stării de sănătate.
Loboda are un conţinut bogat în vitaminele C şi K şi în minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu. Cantitatea de vitamina C conţinută este de aproximativ trei ori mai mare decât în spanac şi de aproximativ două ori mai mare decât în lămâie. Principalele roluri ale vitaminei C sunt de întărire a imunităţii şi de favorizare a regenerării celulare. La rândul său, vitamina K favorizează fixarea calciului în organism. Loboda este, totodată, o sursă importantă de proteine, fibre şi antioxidanţi, potrivit doc.ro.
Citeste si Leurda, beneficii pentru sănătate. Cum trebuie preparată pentru a obţine maximum de beneficii
Pe lângă cele trei beneficii pe care le-am menţionat anterior, consumul de lobodă mai are multe alte beneficii pentru sănătate. Iată, în cele ce urmează, o scurtă listă:
Oricât ar fi de sănătoasă şi de delicioasă, loboda nu poate fi consumată de oricine. Asta deoarece conține cantități semnificative de acid oxalic, care nu este recomandat persoanelor care suferă de pietre la rinichi, pietre la vezica biliară sau gută. Persoanele care se confruntă cu aceste afecţiuni trebuie să evite consumul de lobodă.
Această plantă poate fi consumată în stare proaspătă, în salate, în mâncăruri gătite, sub formă de ceaiuri sau de sucuri. În salate, o poţi combina cu orice fel de legume sau cu alte verdeţuri. Dacă preferi mâncarea gătită, o poţi combina cu spanac, spre exemplu. Infuzia de lobodă curăţă rinichii şi vezica urinară.