Beneficiile alimentației fără gluten. Acesta se găsește în multe dintre alimentele pe care le găsim în supermarket. Nutriționiștii spun că cel mai simplu mod de a evita glutenul este să măncăm produse neprocesate, care conțin un singur ingredient. Cei care nu respectă recomanadările specialiștilor se vor confrunta și vor acuza probleme digestive, cum ar fi balonare, durere abdominală sau diaree.
Glutenul este o proteină care se regăseşte în grâu, orz şi secară. Mai exact, intoleranţa la gluten se manifestă printr-o reacție alergică la anumite substanțe care se regăsesc în cereale. Încă din copilărie mâncăm produse cu astfel de substanţe, cum ar fi, de exemplu pâine sau orice aliment care conţin grâul, orzul şi secară.
Alte produse care conţin gluten pot fi drojdia de bere, malţul, aromele naturale, coloranţii, agenţii de îngroşare sau emulgatorii.
Ce mâncăm astăzi? Este întrebarea la care trebuie să răspundă cei care sunt nevoiţi să elimine glutenul din mesele zilnice, pentru că este ştiut faptul că cele mai bune medicamente sunt alimentele.
Nutriționiștii vin cu recomandări cu privire la consumul produselor care nu conțin gluten și propus un conum variat de produse. În topul listei se află carnea, în special peștele, dar și toate tipurile de ouă, dar și lactate. Produse lactate simple, cum ar fi laptele simplu, iaurtul simplu și brânzeturile. Cu toate acestea, specialiștii ne recomandă să citim bine etichetele produselor lactate, deoarece pot avea ingrediente adăugate care conțin gluten. Toate fructele și legumele sunt în mod natural fără gluten.
Amidonoase și unele tipuri de făină. Cartofi, făină de cartofi, porumb, făină de porumb, făină de năut, făină de soia, făină de migdale, făină de cocos și făină de tapioca.
Nucile și semințe, unturi si uleiuri, ierburi și condimente, sunt de asemenea produse pe care le puteți consuma fără niciun fel de problemă.
Cât despre băuturi, specialiștii recomandă majoritatea băuturilor, cu excepția berii.
Tot mai multe persoane sunt diagnosticate la ora actuală cu intoleranță la gluten, numită și boala celiacă. Persoanele care suferă de boala celiacă trebuie să ştie că eliminarea glutenului din alimentaţie este esenţială.
Fiind o anomalie genetică, boala celiacă constă în incapacitatea organismului de a digera glutenul.
Astfel, consumul de grâu, secară, orz și ovăz, cereale cu gluten, duce la distrugerea mucoasei intestinelor și la asimiliarea incompletă a nutrienților din alimente.
Diareea cronică, durerile abdominale și constipația sunt simptomele care pot anunța boala celiacă, însă are și semne atipice cum ar fi: oboseala prelungită, anemia, dermatita, tulburările menstruale și stomatita.
Din păcate, singurul tratament eficient pentru această afecţiune, este adoptarea pe viaţă a unei alimentaţii fără gluten.
Citiți și: Alimente care nu trebuie reîncălzite. Nu face această greşeală dacă vrei să mănânci sănătos