BENEFICIILE fructelor de toamnă. Iată de ce este bine să mănânci STRUGURI

Pentru o viaţă sănătoasă este important să consumaţi fructe şi legume zilnic. Fructele toamnei, strugurii, au numeroase beneficii asupra sănătăţii.
Alina Costache
24 sept. 2014, 16:01
BENEFICIILE fructelor de toamnă. Iată de ce este bine să mănânci STRUGURI

Analizele biochimice complexe au dovedit ca in pulpa bobului de strugure, dar mai ales in coaja si in seminte, se gasesc aproape toate vitaminele, in cantitati mai mari fiind vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitaminele D, K, E si F. Totodata, din bobul de strugure nu lipsesc cloruri, fosfati, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier si seleniu, alaturi de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic si coenzima Q10. Iata ce beneficii au strugurii asupra sanatatii:

Citeşte şi Dieta de detoxifiere cu struguri

1. Protejeaza inima. Datorita continutului de flavonoizi (chercetina si resveratrol), strugurii au capacitatea de a ne proteja inima, scrie eva.ro. Intr-un studiu care a constat in luarea unor probe de sange de la 20 de participanti inainte si dupa ce au consumat struguri (sau suc proaspat de struguri), cercetatorii au descoperit cateva efecte pozitive asupra sanatatii: cresterea nivelului de oxid nitric, un compus produs de organism si care reduc riscul de aparitie a cheagurilor de sange; previn agregarea trombocitelor; determina cresterea nivelui alfa-tocoferolului care protejeaza tesuturile si grasimile de actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt incriminati in aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului; sucul de struguri protejeaza colesterolul LDL „rau” de procesul de oxidare (colesterolul LDL devine daunator pentru organism doar dupa ce este oxidat); fenolii din struguri suprima productia unei proteine care determina constrictia vaselor de sange, reducand astfel circulatia oxigenului catre inima. Aceasta proteina – endotelina – este considerata factorul de risc numarul 1 in dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

2. Amelioreaza circulatia sanguina. Resveratrolul, un antioxidant care se gaseste in struguri, vinul rosu si alune are rolul de a ameliora cu 30% circulatia sanguina la nivelul creierului, reducand astfel riscul unui atac de inima.

Citeşte şi SFATURI care te ajută să alegi cele mai bune FRUCTE şi LEGUME din supermarket

3. Lupta impotriva cancerului. Un alt antioxidant care se gaseste in struguri este prostilbenul. In urma unui studiu, o echipa de cercetatori americani a identificat ca pterostilbenul este un antioxidant natural care lupta impotriva radicalilor liberi care pot stimula dezvoltarea cancerului si ajuta la diminuarea colesterolului „rau”. Mai mult, coaja si samburii strugurilor impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase la nivelul sanilor.

4. Asigura sanatatea plamanilor. Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de specialisti spanioli, vinul rosu ofera protectie impotriva cancerului pulmonar. Spre deosebire de vinul alb care creste riscul de cancer pulmonar cu 20%, vinul rosu s-a dovedit ca diminueaza acest risc cu 13%.

5. Diminueaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer. Rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul de Chimie Biologica arata ca un consum moderat de vin rosu ofera o protectie impotriva maladiei Alzheimer. Resveratrolul impiedica depozitarea placilor de amiloid care sunt un indicator al bolii Alzheimer.

6. Au activitate antimcrobiana. Expertii de la Universitatea Erciyes, Turcia au descoperit ca un agent compus dintr-un extract care ramane dupa stoarcerea strugurilor are un puternic efect antimicrobian, impiedicand raspandirea a peste 14 tipuri de bacterii.

Citeşte şi Semne că ai o carenţă de vitamine

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!