Specialiștii susțin faptul că măceșele sunt un adevărat izvor natural de vitamina C, vitamina A, vitamine din grupul B, vitamina E, vitamina K și beta caroten. Dintre toate acestea, de departe acidul ascorbic – vitamina C – este cel mai important element din compoziția măceșelor. Esențială când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar. Vitamina C este cunoscută și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind benefică pentru oase, piele și articulații.
Măceșele au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele și de 200 de ori mai multă decât merele.
Corpul uman nu poate produce vitamina C, însă are nevoie de aceasta. Tocmai de aceea este important să găsim surse naturale de unde să o procurăm. Cel mai bine este să consumi fructele crude sau să le congelezi. Astfel își vor păstra intacte proprietățile lor nutritive.
CITEȘTE ȘI: Cel mai bogat aliment în vitamina C. Te ajută să pierzi simplu din kilograme
Pentru ca ingredientele sale prețioase să nu se piardă, e important să le usuci corect. Asta înseamnă cât mai repede după recoltare – fructele trebuie culese atunci când sunt perfect tari, începând din august până în octombrie – și ferite de soare, pentru că altfel fermentează. O metodă recomandă de specialiști este uscarea cu aer cald, la o temperatură de până la 100 grade Celsius.