Unul conține o gamă largă de grăsimi și vitamine. Pe lângă grăsimi, 67 % saturate, 30% mononesaturate și 3%polinesaturate, acesta mai conține vitaminele A, B2, B3, B5, B9, B12, D, E, K. Cu cât este mai galben, cu atât conţinutul de betacaroten este mai mare. Acest antioxidant combate radicalii liberi care favorizează îmbătrânirea prematură a organismului.
CITEȘTE ȘI: Cât de bună este coliva pentru organism. Beneficiile arpacaşului, „regele” cerealelor
25 de grame de unt acoperă 30% din necesarul zilnic de vitamina A. Consumat în stare crudă, untul este considerat o grăsime ușor de digerat. Alegeţi un unt obţinut din smântână crudă sau untul de putinei, de preferat cel bio. Acesta din urmă este un unt care a avut timp să se matureze. Untul cu DOC respectă un procedeu tradiţional de obţinere şi are caracteristici regionale.
În stare crudă sau gătit. Trebuie să evităm totuşi tratarea lui termică îndelungată, deoarece devine toxic, mai ales la temperaturi de peste 130 de grade Celsius.
Untul din smântână crudă trebuie consumat rapid, în mai puţin de opt zile, şi păstrat la frigider. Untul pasteurizat rezistă în frigider până la trei luni.
100 de g de unt conține:
727 kcal
0,85 g protein
81 g lipide
0,06 g glucide
Index glicemic: 40
CITEȘTE ȘI: Dovleacul-burete, leguma care face minuni pentru piele! Vezi ce beneficii aduce!
În general, consumul de grăsimi saturate este de 20 de ori mai mare, cu toate că ar trebui să le evităm. Deseori, lichidele din produsele lactate şi mai ales cele din unt sunt acuzate că determină creşterea mortalităţii în urma afecţiunilor coronariene.
Un studiu clinic recent a demonstrat că grăsimile trans, un tip de grăsimi saturate, în cantitate ridicată reduc nivelul costereolului bun, HDL, şi îl sporesc pe cel al colesterolului rău. Acest tip de grăsimi este prezent îndeosebi în uleiurile vegetale hidrogenate.
Mai multe studii au sugerat că există o relaţie între consumul de unt şi anumite tipuri de cancer, dar niciun test clinic riguros nu a confirmat această relaţie. În plus, un studiu realizat în Brazilia a arătat că, graţie conţinutului de vitamina A, consumul de unt este util în caz de cancer bucal.