Beneficiile pelinului asupra organismului. Această plantă se bucură de aprecieri și când vine vorba de alte afecțiuni, de edeme renale până la gastrite.
Fitoterapeutul Elena Badea a explicat că pelinul este un tonic amar, emanagog şi antihelmitic, colagog, antibacterian, antiseptic și schizoticid. Proprietățile amare ale pelinului au un efect colotrop, stimulează funcționalitatea vezicii biliare, ceea ce contribuie la îmbunătățirea stării generale.
Citeşte şi: Planta banală care e un adevărat pericol pentru sute de mii de români! Specialiștii trag semnalul de alarmă!
Calitățile pelinului (pelinul alb) sunt date de principiile sale amare (absintină, artabsina, anabsintina), ulei volatil, vitaminele B6 și C, substanțe de natură carotenoidica, fitosteroli, lactone, acizi organici, și nu numai.
Înainte de orice, această plantă este cunoscută pentru efectele terapeutice pe care le are în cazul afecțiunilor căilor gastro-intestinale. Infuzia de pelin curăță aceste căi, distrugând inclusiv viermii intestinali.
Pelinul este adesea folosit în afecțiuni precum oxiuraza, edeme renale, gastrite hipoacide, anorexie, constipații și răni greu vindecabile. Pelinul s-a dovedit a fi un bun remediu și în tratamentul ficatului și al bilei.
Ceaiul de pelin este remediul tradițional folosit de sute de ani pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Este recunoscut drept un ajutor pentru persoanele fumătoare care vor să renunțe la acest viciu, dar și pentru bolile de stomac sau afecțiunile din sfera dermatologică precum dermatitele. Vezi cum este indicat să consumi ceai de pelin și ce beneficii are.
Pelinul este „oaia neagră” a plantelor medicinale, fiindcă gustul său amar foarte intens este suportat și plăcut de puține persoane. Este însă un puternic detoxifiant, pe care îl putem include din când în când în dieta noastră.
Ceaiul de pelin se realizează din frunze și tulpini uscate, o lingura plina adăugata în 25-300ml apă clocotită. Se acopera si se lasa la infuzat 5-10 minute. Se strecoara si se poate bea cat este caldut. Deși gustul poate fi greu de suportat, este de preferat să nu îndulcești ceaiul cu zahăr. Poți adăuga o linguriță de miere și 2-3 picături de lămâie, care îi vor schimba puțin aroma.
Poți bea o cană cu ceai de pelin cu o jumătate de oră înainte să iei micul dejun. În acest mod, infuzia își va face efectul, iar mâncarea consumată după te va scăpa de gustul neplăcut cu care rămâi.