Spanacul face parte din familia Aramanthaceae si numele stiintific este Spinacia oleracea. Leguma este originara din Orientul Mijlociu si a fost cultivata in Persia cu mii de ani in urma. De acolo, a fost adusa in China de Est, in urma cu aproximativ 1.500 de ani. A ajuns in Europa mai tarziu si a devenit rapid un ingredient important in bucatarie. Spanacul poate fi consumat crud in salate, poate fi fiert sau sotat, fiind excelent ca garnitura sau inclus in supe, tocanite sau alte mancaruri. A fost si este folosit in diferite parti ale lumii ca o planta ce ajuta la cresterea starii generale de sanatate.
Beneficiile spanacului pentru sanatate se datoreaza prezentei de minerale, vitamine si fitonutrienti, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier si calciu. Contine acid folic, niacina, vitamina A, B6, C si alte vitamine
esentiale. Alte elemente importante, ca tiamina si riboflavina, ce sunt utilizate in diferite reactii in corpul nostru, se regasesc si in spanac. Leguma este bogata in pigmenti, precum beta-caroten, luteina, xanten si clorofilina. De asemenea, are un continut scazut de grasimi. Spanacul ofera o gama larga de beneficii pentru cele mai multe dintre procesele fiziologice, acestea fiind obtinute prin consumul sub forma cruda sau fiarta.
Spanacul imbunatateste vederea
Spanacul impiedieca oamenii care sufera de un deficit de vitamina A sa dezvolte mancarimi, ulcere si ochi uscati, imbunatatind totodata vederea. Acest lucru se datoreaza proprietatilor anti-inflamatorii ale spanacului, care reduc iritarea la nivelul ochilor. Retinita pigmentara poate duce la orbire, prin degenerarea substantelor care formeaza o parte centrala a retinei. Potrivit unui studiu realizat de Oak Ridge National Laboratory, consumul regulat de spanac poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni. Spanacul contine, de asemenea, o mare cantitate de antioxidanti ce reduc efectele nocive ale radicalilor liberi, care au un impact asupra vederii, a glaucomului si degenerescentei maculare.
Citeste mai mult pe curademiere.ro