„Eu nu cred că putem adopta o astfel de hotărâre. Mie mi se pare că Parlamentul are o menire cât se poate de limpede. În Constituţie este foarte clar stipulată. Nu poate veni cineva să propună să stabilim cine a fost mai întâi – oul sau găina – pentru că nu este de competenţa Parlamentului. Această problemă este rezolvată în Constituţie. Cine nu înţelege nuanţele se poate adresa Curţii Constituţionale, dar nu Parlamentului”, a spus Berceanu.
El a subliniat că Birourile permanente reunite au decis marţi numai asupra scrisorii premierului Victor Ponta cu privire la prezentarea unei declaraţii referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora, şi nu referitor la o eventuală hotărâre a Parlamentului privind persoana care va reprezenta România la Consiliul European.
„Cine v-a spus că e vorba de o Hotărâre a Parlamentului? Până la urmă, domnul prim-ministru a cerut, în conformitate cu Constituţia, să facă o declaraţie în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora, ceea ce s-a acceptat. Nu scrie nimic aici că trebuie să stabilim pe cine trimitem”, a subliniat democrat-liberalul.
Radu Berceanu a arătat că o astfel de propunere ar putea fi făcută de reprezentanţii puterii.
„Probabil că dumnealor (reprezentanţii puterii – n.r.) au de gând să propună ceva. Eu nu pot să ghicesc gândurile domnului Duşa şi nici pe ale altuia. Dacă o să dorească să propună ceva, o să o facă acolo”, a menţionat Berceanu.
Întrebat dacă preşedintele va respecta o astfel de decizie a Parlamentului, el a răspuns: „Nu cred că Parlamentul are această menire”.
„Nu cred că pe undeva, în Constituţie, în regulamente, în şedinţele comune sau undeva, scrie că Parlamentul trebuie să arbitreze astfel de chestiuni. Probabil că dânşii s-au gândit la o metodă prin care, oarecum implicit, să sugereze ceva. În hotărârea asta o să încerce să strecoare ceva în textul respectiv, care să ducă către această idee, dar personal nu văd ce ar putea fi invocat ca Parlamentul să ia astfel de decizii. Nu văd cum ar putea să facă Parlamentul pe arbitrul într-o astfel de chestiune”, a subliniat senatorul.
El a mai declarat că Parlamentul nu are nicio „divergenţă” pe ordinea de zi.
„Noi avem o scrisoare a primului ministru prin care acesta solicită să facă o declaraţie. Am aprobat acest lucru, conform Constituţiei. Mai departe, domnul Ponta vine şi declară ce ceea ce crede dânsul că trebuie să declare. Nu putem cenzura nici declaraţiile primului ministru, nici pe cele ale preşedintelui. În scrisoarea înaintată de domnul Ponta nu scrie nicăieri că urmează o dezbatere şi un arbitraj. Probabil că cei de la USL vor încerca ceva de genul acesta”, a opinat senatorul PDL.
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE va avea loc în 12 iunie, la ora 15.00.
Anunţul a fost făcut de către ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, după şedinţa de marţi a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Mircea Duşa a spus că în cadrul acestei şedinţe a plenului reunit ar putea fi dat şi un vot privind persoana care va reprezenta România la Consiliul European.
„Cred că liderii de grup vor solicita în plenul comun un vot în vederea stabilirii a cine reprezintă România la Bruxelles, în sensul în care problemele care se discută la Bruxelles, nivelul organismelor europene şi la Consiliul European sunt probleme care privesc Guvernul şi nu care privesc alte instituţii ale statului”, a precizat social-democratul.
Premierul Victor Ponta cere, în scrisoarea adresată Parlamentului, să prezinte în plenul comun o declaraţie privind problemele aflate pe agenda UE, nesolicitând şi ca Legislativul să adopte o decizie privind mandatul şi reprezentarea României la Consiliul European.