Regulile bancare vor fi interpretate mai flexibil, iar oficialii de la Viena vor accepta termene mai lungi pentru respectarea acestora, a spus Berglof, pentru Financial Times.
Banca centrală şi autoritatea pentru piaţa financiară au anunţat în noiembrie recomandări prin care cer băncilor să limiteze la 110% raportul dintre noile credite acordate de subsidiarele din Europa de Est şi finanţarea disponibilă local, respectiv depozite, emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau Banca Europeană pentru Investiţii, scrie MEDIAFAX.
Anunţul a generat o reacţie dură din partea autorităţilor din Ungaria, România şi alte state europene, care au susţinut că nu au fost consultate adecvat, şi a declanşat temeri că băncile occidentale şi-ar putea accelera planurile de reducere a expunerii în regiune.
„Austriecii au fost puşi la locul lor şi nu se vor mai comporta în acest fel din nou”, a adăugat Berglof.
Oficialii austrieci au recunoscut în particular că au eşuat în a comunica adecvat cu partenerii UE şi trebuie să remedieze situaţia.
Pe lângă protestele ţărilor din regiune, Austria a fost presată şi de Comisia Europeană să clarifice planurile de a limita creditarea băncilor comerciale austriece în Europa de Est, scrie MEDIAFAX.
Comisia examinează dacă a existat un nivel suficient de consultare cu partenerii UE, o posibilă încercare de a discrimina statele vizate de măsuri şi o eventuală încălcare a regulilor privind libertatea circulaţiei capitalului.
Austria susţine că a explicat executivului european că recomandările nu au caracter obligatoriu şi sunt o formă de a „convinge cu argumente morale” băncile.
Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria, FMA, a informat Financial Times că a transmis Comisiei Europene că recomandările pentru bănci nu includ sancţiuni în cazul în care acestea nu respectă limitele, aşa că nu există o încălcare a legislaţiei europene. FMA se aşteaptă ca executivul UE să nu ia noi măsuri în această privinţă.
Recomandările pentru sectorul bancar vor fi publicate „fără modificări semnificative”, potrivit FMA.
BERD, Comisia Europeană şi FMI au intervenit în Europa de Est în 2008-2009 prin inteermediul Iniţiativei de la Viena, pentru a preveni declinul încrederii creditorilor occidentali.
Odată cu înrăutăţirea crizei din zona euro, cooperarea informală a fost reluată sub numele Viena 2.0, însă de această dată, cu băncile europene sub presiune din cauza problemelor de pe pieţele din Vest, este mai dificil ca instituţiile de credit şi autorităţile de reglementare să fie încurajate să-şi menţină angajamenele în Europa de Est, scrie Financial Times.