Berea cu aromă de fructe este o băutură alcoolică obţinută prin amestecul berilor blonde sau brune cu suc de fructe sau alte băuturi răcoritoare, în diferite proporţii, scrie click.ro.
1 Aceste produse conţin zaharuri şi E-uri (îndulcitori artificiali sau naturali), iar combinaţia lor cu alcool face ca acest tip de bere să fie nesănătos pentru organism. Practic, ne suprasolicită foarte mult ficatul, crescând riscul apariţiei diferitelor forme de steatoză hepatică alcoolică sau non- alcoolică (ficat gras).
2 Atenţie! Berea cu arome de fructe sau normală nu hidratează! Dimpotrivă, alcoolul duce la diureză, iar persoana care o consumă urinează foate des, deci elimină apa din organism în cantităţi mari.
3 Berea cu arome ne furnizează calorii goale, iar acest lucru creşte riscul apariţiei obezităţii. O persoană supraponderală sau obeză poate suferi complicaţii grave, printre care şi cele de tip cardiovascular.
4 Unele dintre aceste băuturi conţin şi surse de fenilalanină, un aminoacid care are rol neurotransmiţător (transmiterea semnalelor nervoase între neuroni şi creier) şi nu sunt recomandate persoanelor care suferă de fenilcetonurie – o formă de retard mintal. Fenilalanina afecteză grav creierul celor deja suferinzi.
5 Berile cu arome de fructe conţin îndulcitori naturali, zaharoză, glucoză, fructoză cu un index glicemic foarte ridicat care, prin inducerea unor variaţii ale glicemiei, pot creşte riscul de boli cardiovasculare şi diabet.
6 Îndulcitori artificiali intenşi chimici de sinteză precum aspartamul sau acesulfamul K sunt E-uri incriminate în apariţia supraponderabilităţii sau a obezităţii, printr-un mecanism complex neuroendocrin (influenţează creierul).
7 Siropul de glucoză şi fructoză este cunoscut ca un ingredient care perturbă mecanismul foame-saţietate, iar în timp poate duce la creşterea riscului de obezitate. Fructoza poate glicoliza (carameliza) hemoglobina şi riscăm să ne îmbolnăvim de afecţiuni cardiovasculare sau de diabet de tip 2.
8 Există beri cu aromă de fructe care conţin o cantitate neînsemnată de suc de fructe.
9 Acidifianţii, corectorii de aciditate, coloranţii şi zaharina pot duce la modificări digestive. Acesulfamul şi aspartamul cresc riscul anumitor forme de cancer. Carminul este extras din corpul unei insecte prin chelare cu aluminiu.
10 Berile conţin gluten, interzis persoanelor care prezintă intoleranţă la cerealele glutenice (grâu, malţ de orez) sau la gluten.