Crește prețul la bere, după ce miercuri a fost adoptată o ordonanță care introduce o creștere graduală a accizelor la bere pentru 2025-2026. De asemenea, a fost introdusă și exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum, a nivelului accizelor acestora.
Comunicatul Guvernului arată cum pentru 2025, acciza la bere a fost stabilită la nivelul de 4,82lei/hl/1 grad Plato, iar pentru 2026 la 5,06lei/hl/1 grad Plato. Până la finalul lui 2024, nivelul accizei pentru bere va rămâne de 4,62 lei/hl/1 grad Plato. Toate aceste măsuri fac ca prețul să fie unul mai mare pentru fabrici, lucru care se va vedea la raft.
Referitor la producătorii independenți, nivelul accizei la berea produsă de cei a căror producție anuală nu depășește 200.000 de hl va fi de 2,65 lei/hl/1 grad Plato în 2025, și de 2,78lei/hl/1 grad Plato în anul 2026, astfel că și aceștia vor trebui să își ajusteze prețul.
Citește și : Așteptarea a luat sfârșit! Data la care bucureștenii vor avea căldură. Termoenergetica a luat decizia
„Măsura este necesară având în vedere solicitările mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizei şi asigurarea predictibilităţii fiscale pentru aceşti operatori economici”, transmite Executivul.
În plus, se mai introduce și obligația de plată anticipată a antrepozitarilor ce s-au autorizat începând cu 1 ianuarie 2024, în primele 36 de luni de valabilitate a autorizației.
Citește și : Un bărbat din Constanța a primit o amendă de 30.000 de lei după ce a aruncat deșeuri pe plajă
Adoptarea măsurii a fost necesară pentru a se evita riscurile de neconformare ale operatorilor nou-înființați, precum și pentru a se preveni eludarea de către firme a plății accizelor la bugetul de stat.
„Măsura este necesară în scopul evitării riscurilor de neconformare la obligaţiile fiscale ale operatorilor economici autorizaţi cu produse accizabile nou înfiinţaţi, precum şi pentru prevenirea eludării prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat şi efectuarea unor corelări ca urmare a introducerii noilor dispoziţii. Având în vedere modificările legislative aduse prin Legea nr. 85/2018 şi, respectiv OUG nr. 37/2024, care vizează condiţiile de constituire şi menţinere a unui nivel minim al stocurilor de ţiţei şi/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranţei în aprovizionare, în cazul situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionare, al situaţiilor de urgenţă deosebită sau al situaţiilor de criză locală, precum şi dobândirea calităţii de entitate centrală de stocare din România de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Codul fiscal se completează. Potrivit noii prevederi, locurile aferente rezervei de stat şi rezervei de mobilizare, locurile în care se constituie şi se menţin stocurile de urgenţă/stocurile specifice, precum şi capacităţile de stocare destinate entităţii centrale de stocare sunt asimilate antrepozitelor fiscale de depozitare”, se spune în comunicat.