Berea se scumpeşte de la 1 august 2022. Preţul va creşte odată cu modificarea accizei la alcool, chiar dacă s-a mărit mult în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei şi, acum, al războiului din Ucraina. „Această creștere apare într-un context economic local care este deja foarte dificil, marcat de efectele pandemiei, de războiul din Ucraina, dar și de creșterea accelerată a inflației, a prețurilor materiilor prime, energiei, gazelor și combustibilului. Estimăm că această creștere va afecta piața și mai mult. Cu o experiență asemănătoare ne-am confruntat în 2013 când, în urma creșterii presiunii fiscale, piața berii s-a redus cu 10%, urmată de o scădere a încasărilor din acciza la bere de peste 5 milioane de lei în 2014, când s-a resimțit complet efectul majorării bruște a cuantumului accizei”, a declarat Julia Leferman, director general, Asociaţia Berarii României pentru HotNews.
Data de 1 august vine cu vești proaste pentru cei care sunt mari amatori de bere pe timpul verii. Este data de la care intră în vigoare noile accize la alcool, prevăzute în ordonanţa votată deja de Guvern. „Vedem o creştere de 5% în lei. Nici nu le vom simţi la achiziţie datorită inflaţiei care oricum duce la creşterea preţurilor aproape în ficare zi la raft”, a afirmat Gabriel Biriş, analist fiscal, citat de Antena 3.
Ce nu trebuie să faci după ce bei un pahar de bere vara!
Asociaţiile de bere susţin că, din august, preţurile ar putea creşte cu 20%, în contextul accizelor majorate şi a inflaţiei galopante. Adică, pe un pahar de bere care acum costă 15 lei am putea da 18 lei. Iar de la 1 ianuarie 2023, aproape 19 lei, odată cu creşterea TVA la în HoReCa. Conform INS, în ultimul an preţul berii s-a majorat cu 8%. Creşterea accizelor ar trebui să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat.