Cât va dura să traversezi Berlinul dintr-un capăt în altul? Mai puţin de 10 minute. Opt artişti pictează o hartă enormă a oraşului în centrul capitalei germane. Opera de artă, cu o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, este realizată pentru a sărbători 775 de ani de la atestarea documentară a metropolei.
Lucrările sunt extrem de laborioase. Mai întâi, suprafaţa a fost netezită, după care cei opt artişti au început să picteze clădirile emblematice din oraş, spaţiile verzi, lacurile şi râurile. Ei folosesc şabloane făcute de studenţii de la Facultatea de Arte.
„Vedem oraşul aşa cum este astăzi, de aceea am creat o hartă imensă a Berlinului, pe care o pictăm acum în Piaţa Castelului. Aceasta este baza unei expoziţii în care vom marca multe locuri şi va spune povestea acestor locuri”, spune Moritz Van Duelmen, coordonatorul proiectului.
„Modul în care simţim acest oraş cosmopolit în fiecare zi, faptul că este unul dintre cele mai mderne oraşe din lume, se datorează oamenilor care au venit aici de-a lungul secolelor, provenind din diverse culturi, şi care au modelat acest oraş”, a adăugat Duelmen. Un loc central în expoziţie îl vor avea imigranţii şi cum au influenţat ei dezvoltarea oraşului.
Harta respectă exact proporţiile, iar vizitatorii vor putea să ajungă din Est în Vest în numai 50 de metri. Se va putea merge pe toată harta. Este realizată la o scară de 1 la 775, pe o suprafaţă de circa 2.500 de metri pătraţi. Asta înseamnă că de la Spandau, situat în vest, până la Koepenick, aflat în est, sunt circa 50 de metri.
Proiectul, lansat la mijlocul lunii iunie, va fi finalizat la sfârşitul lui august.