Funcţionarii respectivi, toţi voluntari, au fost recrutaţi îndeosebi după criterii de limbă: ei stăpânesc engleza şi circa zece dintre ei au cunoştinţe de greacă, a explicat Hans Bernard Beus, secretar de stat din Ministerul german de Finanţe.
”Grecia se confruntă cu probleme pe care le-a avut şi fosta RDG în 1990”, a declarat ministrul pe probleme de finanţe din executivul landului Renania de Nord-Westfalia, Norbert Walter-Borjans, citat de WiWo.
”Rezervele mari emise de către germanii din est împotriva celor din vest vor fi şi mai mari la greci faţă de germani, îndeosebi din cauza unor voci disonante venite dinspre Germania” în legătură cu ajutorul pentru Grecia, a estimat Walter-Borjans.
”Ajutorul pentru Grecia trebuie să ne ducă la posibilitatea de a reactiva agenţi de finanţe aflaţi la pensie, deoarece ei au o importantă expertiză care trebuie mobilizată”, a estimat ministrul pe probleme de finanţe din executivul bogatului land Hessen, Thomas Schoefer, de la Uniunea Creştin-Democrată /CDU, conservatoare/, partidul cancelarului Angela Merkel.
Landurile Renania de Nord-Westfalia şi Hessen au mobilizat amândouă contingente de funcţionari pentru Atena.
Trimiterea de funcţionari europeni în Grecia a fost evocată deja în septembrie trecut de către comisarul european pentru energie, germanul Günther Oettinger.
La sfârşitul lunii ianuarie, Germania a alimentat polemica privind plasarea Greciei sub tutelă bugetară. Această propunere a ministrului german de finanţe, Wolfgang Schoeuble, a provocat proteste nu numai în Grecia, ci şi în multe ţări europene mari, inclusiv Franţa.