Fostul premier, în vârstă de 81 de ani, speră astfel să-și facă reintrarea în viața politică, obiectivul său acum fiind un mandat de deputat la alegerile legislative din primăvara anului viitor, dar este posibil ca decizia CEDO să nu vină atât de repede.
Primele audiere a avut loc miercuri în acest dosar în care Berlusconi reclamă statul italian pentru mai multe încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Ședința a fost publică, dar fostul premier nu a fost prezent, el fiind reprezentat de opt apărători, care au insistat pe ‘cazierul judiciar curat’ al lui Berlusconi și pe faptul că decizia luată de justiția italiană împotriva acestuia ar fi motivată politic.
Berlusconi a fost condamnat în 2012 la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală în dosarul Mediaset, pedeapsă redusă ulterior la un an în urma unei amnistii. Dar între timp parlamentul de la Roma a votat și o lege anticorupție care nu le permite celor condamnați definitiv la cel puțin doi ani de închisoare cu executare să candideze pentru o funcție publică timp de șase ani.
Citeşte şi Berlusconi, în anchetă pentru crime comise de mafie în anii 1990
Încercarea lui Berlusconi de a reveni pe scena politică survine în contextul creșterii popularității formațiunilor naționaliste și antisistem, respectiv Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului, fapt ce provoacă îngrijorări în mediile europene.
Mișcarea 5 Stele, condusă de Luigi Di Maio este pe primul loc în ultimul sondaj, cu 27,3%, urmată de Partidul Democrat al fostului premier Matteo Renzi, iar Forza Italia din care face parte și Berlusconi vine pe locul trei, cu 14,8%. Dar Berlusconi este cunoscut pentru capacitatea sa de a atrage voturi, astfel că o eventuală reintrare a sa în politică ar putea influența rezultatul scrutinului din primăvară.