Beţie fără limite. Fenomenul BINGE DRINKING creşte îngrijorător

Fenomenul 'binge drinking' - ingerarea rapidă a unor mari cantități de alcool - a crescut atât de mult în rândul tinerilor occidentali încât a devenit 'îngrijorător', se arată într-un raport al OECD publicat marți.
Filip Stan
12 mai 2015, 17:58
Beţie fără limite. Fenomenul BINGE DRINKING creşte îngrijorător

În timp ce consumul mediu de alcool a înregistrat în general o ușoară scădere în ultimii 20 de ani în țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltate Economică (OECD), ‘consumul excesiv’ de alcool în rândul tinerilor crește, conform raportului.

‘Nivelurile de ‘consum periculos’ și de ‘supra-alcoolizare episodică’ la tineri, îndeosebi la femei, au crescut în multe țări din OECD’, arată organizația în raportul intitulat ‘Să luptăm împotriva folosirii nocive a alcoolului’.

Un episod de ‘binge drinking’ corespunde ingerării a cinci-opt pahare de alcool la o singură ocazie, cum ar fi o petrecere sau o ieșire în oraș. Un consum ‘periculos’ de alcool înseamnă absorbția a peste 210 grame de de alcool pur pe săptămână la bărbați și peste 140 de grame la femei (un pahar de vin sau o halbă de bere are 10 grame), potrivit Agerpres.

Fenomenul ‘binge drinking’ se datorează parțial faptului că băuturile alcoolizate pot fi cumpărate mai ușor de către tinerii consumatori, afirmă raportul. În plus, ‘produsele alcoolizate concepute special și comercializate pentru a plăcea tinerilor băutori au contribuit și ele la schimbarea atitudinii tinerelor generații față de alcool’, arată OECD. Datorită reclamelor adresate tinerilor, aceste produse sunt asociate cu petreceri, muzică, seducție și sporturi.

Citeşte şi O fetiţă de doi ani, învăţată de părinţi să bea alcool VIDEO

Mai mult, consumul excesiv de alcool ‘este adesea o formă de socializare’ pentru tineri, un mod de a se integra în rândurile celorlalți, menționează raportul, adăugând că tinerii cumpără ‘tot mai mult’ alcool ieftin din supermarketuri chiar înainte să iasă la o petrecere.

‘Tendințele observate la tineri constituie o problemă majoră din punct de vedere social și de sănătate publică’, apreciază OECD. Consumul excesiv duce la riscuri mai mari de accidente, îndeosebi rutiere, și răniri și nu numai atât: cantitățile mari de alcool reprezintă un risc serios pentru sănătate, indiferent de vârstă, potrivit Agerpres.

În Australia, numărul tinerelor de 18-24 de ani spitalizate din cauza alcoolului s-a dublat între 1996 și 2006, în timp ce în Statele Unite numărul tinerilor din aceeași categorie de vârstă internați în spital în comă alcoolică a fost cu 25% mai mare între 1999 și 2008.

În același timp, vârsta primului pahar de alcool și a primei beții a scăzut de la începutul anilor 2000, potrivit unui sondaj realizat în țările membre ale OECD. Proporția băieților care la 15 ani nu au băut niciodată alcool a scăzut de la 44% în 2011 la 30% în 2009, iar a celor care, la aceeași vârstă, s-au îmbătat cel puțin o dată, a urcat de la 30% la 43% în aceeași perioadă.

Citeşte şi Cuplurile care beau împreună rămân împreună, o spune ştiinţa

Acest fenomen intervine în contextul în care consumul mediu de alcool în cele 34 de țări membre ale OECD, estimat la 9,1 litri de alcool pur pe locuitor și pe an, a avut tendința să scadă în ultimii 20 de ani (-2,5% între 1992 și 2012).

Media ascunde însă tendințe divergente îndeosebi în Europa: consumul a crescut în Marea Britanie și Irlanda, dar a scăzut destul de evident în Italia, Franța, Germania, Portugalia și Spania. Printre cei mai mici consumatori de alcool se numără turcii, israelienii și italienii.

OECD cuprinde 34 de țări membre, dezvoltate (Statele Unite, țări din Uniunea Europeană, Australia, Japonia, etc.) și emergente (Mexic, Chile, Turcia, etc.).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Ce este permisul de conducere internațional. Cum îl obții rapid în România, unde îl poți folosi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi locuri pe care nu ai voie să parchezi. Amenzi de până la 1.500 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte