Beţie fără limite. Fenomenul BINGE DRINKING creşte îngrijorător

Fenomenul 'binge drinking' - ingerarea rapidă a unor mari cantități de alcool - a crescut atât de mult în rândul tinerilor occidentali încât a devenit 'îngrijorător', se arată într-un raport al OECD publicat marți.
Filip Stan
12 mai 2015, 17:58
Beţie fără limite. Fenomenul BINGE DRINKING creşte îngrijorător

În timp ce consumul mediu de alcool a înregistrat în general o ușoară scădere în ultimii 20 de ani în țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltate Economică (OECD), ‘consumul excesiv’ de alcool în rândul tinerilor crește, conform raportului.

‘Nivelurile de ‘consum periculos’ și de ‘supra-alcoolizare episodică’ la tineri, îndeosebi la femei, au crescut în multe țări din OECD’, arată organizația în raportul intitulat ‘Să luptăm împotriva folosirii nocive a alcoolului’.

Un episod de ‘binge drinking’ corespunde ingerării a cinci-opt pahare de alcool la o singură ocazie, cum ar fi o petrecere sau o ieșire în oraș. Un consum ‘periculos’ de alcool înseamnă absorbția a peste 210 grame de de alcool pur pe săptămână la bărbați și peste 140 de grame la femei (un pahar de vin sau o halbă de bere are 10 grame), potrivit Agerpres.

Fenomenul ‘binge drinking’ se datorează parțial faptului că băuturile alcoolizate pot fi cumpărate mai ușor de către tinerii consumatori, afirmă raportul. În plus, ‘produsele alcoolizate concepute special și comercializate pentru a plăcea tinerilor băutori au contribuit și ele la schimbarea atitudinii tinerelor generații față de alcool’, arată OECD. Datorită reclamelor adresate tinerilor, aceste produse sunt asociate cu petreceri, muzică, seducție și sporturi.

Citeşte şi O fetiţă de doi ani, învăţată de părinţi să bea alcool VIDEO

Mai mult, consumul excesiv de alcool ‘este adesea o formă de socializare’ pentru tineri, un mod de a se integra în rândurile celorlalți, menționează raportul, adăugând că tinerii cumpără ‘tot mai mult’ alcool ieftin din supermarketuri chiar înainte să iasă la o petrecere.

‘Tendințele observate la tineri constituie o problemă majoră din punct de vedere social și de sănătate publică’, apreciază OECD. Consumul excesiv duce la riscuri mai mari de accidente, îndeosebi rutiere, și răniri și nu numai atât: cantitățile mari de alcool reprezintă un risc serios pentru sănătate, indiferent de vârstă, potrivit Agerpres.

În Australia, numărul tinerelor de 18-24 de ani spitalizate din cauza alcoolului s-a dublat între 1996 și 2006, în timp ce în Statele Unite numărul tinerilor din aceeași categorie de vârstă internați în spital în comă alcoolică a fost cu 25% mai mare între 1999 și 2008.

În același timp, vârsta primului pahar de alcool și a primei beții a scăzut de la începutul anilor 2000, potrivit unui sondaj realizat în țările membre ale OECD. Proporția băieților care la 15 ani nu au băut niciodată alcool a scăzut de la 44% în 2011 la 30% în 2009, iar a celor care, la aceeași vârstă, s-au îmbătat cel puțin o dată, a urcat de la 30% la 43% în aceeași perioadă.

Citeşte şi Cuplurile care beau împreună rămân împreună, o spune ştiinţa

Acest fenomen intervine în contextul în care consumul mediu de alcool în cele 34 de țări membre ale OECD, estimat la 9,1 litri de alcool pur pe locuitor și pe an, a avut tendința să scadă în ultimii 20 de ani (-2,5% între 1992 și 2012).

Media ascunde însă tendințe divergente îndeosebi în Europa: consumul a crescut în Marea Britanie și Irlanda, dar a scăzut destul de evident în Italia, Franța, Germania, Portugalia și Spania. Printre cei mai mici consumatori de alcool se numără turcii, israelienii și italienii.

OECD cuprinde 34 de țări membre, dezvoltate (Statele Unite, țări din Uniunea Europeană, Australia, Japonia, etc.) și emergente (Mexic, Chile, Turcia, etc.).

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cel mai trist oraș de pe pământ, despre care se spune că “se află cel mai aproape de Cer”. Speranța de viață este de doar 35 de ani, nimeni nu vrea să se mute aici
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Vești proaste despre salariile românilor. Legea vine de la Bruxelles
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Margaret Thatcher a primit lecții de la Laurence Olivier pentru a-și îmbunătăți abilitățile de prezentare
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă