Beuran: Revenirea lui Omar Hayssam este o dovadă că medicina este foarte bună în România

Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam este un lucru foarte bun pentru medicină, este dovada că doctorii şi-au făcut datoria şi că medicina românească este foarte bună, a declarat vineri, profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Iulian Tudor
19 iul. 2013, 08:47
Beuran: Revenirea lui Omar Hayssam este o dovadă că medicina este foarte bună în România

„Este dovada că medicina românească este foarte bună. Dovada că medicii români şi-au făcut meseria profesionist. Eu l-am operat pe Omar Hayssam, intervenţia chirurgicală fiind filmată de cei cărora conducerea Administraţiei Penitenciarelor le-a dat aprobare”, a spus Mircea Beuran pentru Mediafax.

El a adăugat că, în calitate de chirurg, s-a ocupat strict de operaţie, dar îngrijirile i-au fost acordate în Spitalul Penitenciar şi la Institutul Oncologic. „El a fost operat de mine, dar îngrijirile i-au fost date în Spitalul Penitenciar şi la Oncologie. Operaţia s-a realizat în prezenţa celor pe care conducerea penitenciarelor i-a lăsat să filmeze. Faptul că este viu este dovada că medicina românească este foarte bună”, a mai spus Beuran.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

Medicul Mircea Beuran declara atunci că operaţia la care a fost supus Omar Hayssam a fost filmată şi văzută de de mai multe persoane ale justiţiei şi din penitenciar. El preciza că s-au făcut şi teste ADN care au arătat „că piesa care s-a scos din bolnavul Hayssam era cancer”.

Omul de afaceri sirian Omar Hayssan a fost operat pentru cancer la colon în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 22 iulie 2006, Mircea Beuran declara că operaţiile la care a fost supus Omar Hayssam nu au relevat existenţa metastazei, însă boala nu a fost eradicată, ci se află sub tratament şi nu se poate şti cum evoluează.

„Nici operaţia iniţială, când a fost eliminată o porţiune din colon, dar nici cea făcută şase luni mai târziu, când a fost extirpat un ganglion, nu au indicat metastaza. Dar boala nu a fost eradicată prin operaţie, ci este doar sub tratament”, spunea atunci medicul.

Mircea Beuran l-a operat pe Omar Hayssam la Spitalul Penitenciar Rahova, la intervenţie asistând specialiştii din cadrul spitalului penitenciar şi directorul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, Dan Dermengiu, care a primit aviz să fie prezent la intervenţie din partea procurorilor, el trebuind că completeze raportul medico-legal, împreună cu medicul de la penitenciar.

„Diagnosticul a fost pus de medici de la penitenciar, iar eu am fost solicitat numai pentru operaţie. Am acceptat să operez acolo, sub ochii tuturor. Pentru mine, era un pacient ca oricare altul”, spune Beuran.

Tratamentul şi intervenţiile chirugicale au fost realizate în unitatea sanitară a reţelei penitenciarelor. În perioada în care a stat în Spitalul Penitenciar Rahova, Hayssam a mers la Institutul Oncologic sub pază. După ce a fost eliberat din arest, Omar Hayssam a continuat investigaţiile la Institutul Oncologic.

Comisia de expertiză medico-legală consemna, în raportul transmis în 2006, în cazul cererii de eliberare din arest a lui Hayssam, că tratamentul pentru Omar Hayssam nu poate fi realizat în reţeaua penitenciarelor, ci doar în unităţi oncologice aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Medicul care a reprezentat ANP în comisia Institutului Naţional de Medicină Legală şi a semnat raportul de expertiză referitor la Omar Hayssam, George Enculesei, susţinea în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti că starea de sănătate a acestuia este bună şi că îşi menţine părerea că sirianul poate fi tratat în reţeaua medicală a penitenciarelor.

George Enculesei a semnat raportul oficial al expertizei medico-legale, emis la cererea Curţii de Apel Bucureşti, alături de o comisie de nouă medici, printre care prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. I. Bălănescu, prof. dr. Rodica Anghel şi prof. dr. Dan Mircea Cheţa.

Concluziile acestei comisii au fost că boala de care suferă Omar Hayssam (cancer la colon, operat în data de 18.01.2006) este „gravă, susceptibilă de complicaţii imprevizibile” şi „nu poate fi tratată în cadrul reţelei sanitare a ANP”. Raportul preciza că stadiul afecţiunii impune instituirea unui tratament de specialitate, oncologic, care include cure periodice de chimioterapie.

În acelaşi raport este menţionată şi opinia medicului George Enculesei, potrivit căruia conducerile Spitalului Penitenciar Rahova şi ANP au hotărât că pacientul poate fi tratat în cadrul reţelei sanitare a ANP. Acesta arăta că tratamentul oncologic va fi asigurat de ANP, prin internări periodice cu pază, într-o clinică cu profil oncologic aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Medicul a descris în faţa instanţei starea de sănătate a lui Hayssam ca fiind bună şi a adus ca argumente în sprijinul opiniei sale rezultatele celor trei ecografii făcute post-operator şi analizele de laborator din 15 martie 2006. Potrivit acestor acte medicale, ecografiile abdominale erau în limite normale, anemia a fost corectată, nu există o afectare hepatică şi nu există metastază, procesul fiind localizat la nivelul unui segment din colon, arăta medicul.

Enculesei preciza că el a fost cel care a descoperit această afecţiune a lui Hayssam.

Medicul mai arăta că efectele negative ale tratamentului oncologic pe care îl va urma Hayssam pot fi combătute prin medicaţie, astfel cum s-a întâmplat şi în cazul celorlalţi deţinuţi aflaţi în situaţii similare lui.

Familia lui Hayssam a formulat atunci împotriva lui Enculesei o plângere pentru abuz în serviciu.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători