Biblioteca Naţională a României, deschisă pentru public începând de luni

Biblioteca Naţională a României (BNR) va fi deschisă pentru public de luni, de Ziua Mondială a Cărţii şi Ziua Bibliotecarului în România, după inaugurarea noului sediu care a avut loc în decembrie 2011, urmând ca toată săptămâna viitoare să aibă loc aici spectacole, expoziţii şi alte manifestări.
Romania TV
20 apr. 2012, 18:08
Biblioteca Naţională a României, deschisă pentru public începând de luni

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia o slujbă de sfinţire a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României, duminică, de la ora 13.00.

După oficierea slujbei de sfinţire, Patriarhul Daniel va adresa un „Cuvânt de învăţătură” celor prezenţi.

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, reabilitat începând din martie 2009, cu o investiţie de 104.839.121 de euro, fără TVA, a fost inaugurat pe 15 decembrie 2011.

Pe 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii şi Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului în România, BNR va fi deschisă pentru public. La ceremonia oficială, care va avea loc de la ora 13.00, vor lua cuvântul Mihai Răzvan Ungureanu, prim-ministrul României, Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Elena Tîrziman, director general al BNR, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române , Gabriel Ştrempel, membru de onoare al Academiei Române, Nicolae Manolescu – ambasador UNESCO, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Alexe Rău, director general al Bibliotecii Naţionale a Moldovei, şi Mircea Regneală, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), potrivit unui comunicat al BNR.

Din aceeaşi zi şi până vineri, 27 aprilie, Biblioteca Naţională a României va găzdui numeroase evenimente, precum expoziţia „Cartea obiect: expoziţie de artă românească contemporană” (Uniunea Artiştilor Plastici din România), „Il fascino dell’Italia”, în deschiderea seriei „Dialoguri culturale”, cu o lansare de carte, o expoziţie de pictură şi mobilier şi o defilare de modă, „Caragiale 160” – vizionarea filmelor de scurtmetraj „Telegrame” (1960, regie Aurel Miheleş, Gheorghe Naghi), „Mofturi 1900” (1964, regie Jean Georgescu), „Două lozuri” (1957, regie Aurel Miheleş, Gheorghe Naghi), „Lanţul slăbiciunilor” (1952, regie Jean Georgescu), „Vizită” (1952, regie Jean Georgescu), în deschiderea seriei „Cărţile şi filmele lor”, un proiect în parteneriat cu Arhiva Naţională de Film, alături de piese de Caragiale puse în scenă de elevi, concerte (soprana Daniela Vlădescu, Maxim Belciug), conferinţe cu Gabriel Liiceanu şi Alex Ştefănescu – „Tigrul de hârtie: scriitori şi cărţi” – sau Nicolae Noica – „Clădiri de biblioteci din România”, expoziţii (Alexandra Năstasă – „Couleurs des femmes”, Marcel Lupşe – „Herbaryum / Scriere”), spectacole de dans şi alte manifestări pregătite tot de elevi de la diverse şcoli şi licee din Bucureşti şi din ţară.

Vor fi, totodată, invitaţi directori ai mai multor biblioteci judeţene pentru a discuta pe tema „Bibliotecile publice din România – formare, informare, spaţiu societal: câteva portrete”, pe 24 aprilie, dar şi mai multe şcoli, ai căror elevi au pregătit diverse momente artistice, de la teatru şi recitaluri de poezie, la street dance, pe 25 aprilie.

Ziua de 26 aprilie va fi dedicată proprietăţii intelectuale, cu o conferinţă intitulată „Bibliotecile şi proprietatea intelectuală în România”, la care vor participa ministrul Culturii şi ministrul Economiei, Lucian Bode, semnarea protocolului de preluare a Arhivei Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) de brevete de către Biblioteca Naţională a României şi vernisarea expoziţiei „Colecţia OSIM de brevete vechi”.

Tema zilei de vineri va fi „Biblioteca Naţională a României şi colecţiile patrimoniale. 500 de ani de la tipărirea Tetraevangheliarului lui Macarie (1512 2012)”. Va fi vernisată expoziţia „Centre tipografice de carte românească veche (documente din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României)” şi vor fi prezentate instituţii precum Institutum Batthyaniani/ Institutul lui Batthyani din Alba Iulia, Biblioteca Sfântului Sinod, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii vechi din Capitală. În încheiere va avea loc o proiecţie pe faţada clădirii Bibliotecii Naţionale a României, cu documente şi imagini din Colecţiile Speciale din Bucureşti, Batthyaneum-Alba Iulia, Omnia-Craiova.

În cifre, Biblioteca Naţională a României înseamnă: 14 săli de lectură mari, 6 săli de conferinţe, o aulă de 400 de locuri, 30.000 de metri pătraţi de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri pătraţi de spaţii multifuncţionale pentru expoziţii, audiţii, librării şi cafenele.

Noul sediu al BNR adăposteşte, din ianuarie, şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Naţionale a avut o istorie agitată după Revoluţie. Lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiţii, astfel că părţi din imobil s-au degradat şi, în plus, locul a atras hoţii de fier vechi şi de materiale de construcţie. În 2002, o controversă a izbucnit în jurul construcţiei, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat în cele din urmă.

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici