Expoziţia „Cărţi cu răspundere limitată” a fost anunţată pe site-ul Bibliotecii Naţionale şi va dura până la sfârşitul lui martie.
Numărul autorilor din spatele gratiilor este destul de mare, iar parte din ei au mai multe titluri la activ, ceea ce le reduce mai mult din pedeapsă.
„Peste 180 de autori, peste 70 de edituri (din Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Deva, Galați, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Târgovişte, Târgu Jiu), peste 400 de cărţi.
Expoziţia „Cărţi cu răspundere limitată”: lucrări publicate în detenție în perioada 2010-2015 poate fi văzută la Biblioteca Naţională a României în perioada 4 februarie – 31 martie 2016, în spaţiile Buzunarul UNU şi Buzunarul DOI (parter, aripa B-dul Mircea Vodă), luni, miercuri, vineri – între orele 08.00-18.00, marţi, joi – între orele 08.00-20.00.
Intrarea este liberă”, anunţă Biblioteca Naţională.
Biblioteca Naţională are menirea de a colecta și a comunica tot ceea ce compune producție editorială românească, de la înregistrarea intențiilor de publicare (prin funcția de Centru Național ISSN-ISBN-CIP), până la completarea Depozitului Legal cu exemplarele aferente fiecărei apariții și la regăsirea titlurilor (a descrierilor bibliografice) în Bibliografia Națională. Din lista completă de lucrări științifice publicate în detenție în perioada 2010-2015, comunicată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, la finalul anului 2015, Biblioteca Naţională a României deţine în prezent aproximativ o treime. Doar 80 dintre aceste titluri sunt însă accesibile, restul (dintre cele publicate în special în 2014 şi 2015) fiind în curs de prelucrare. Din acest motiv, Biblioteca Naţională, prin intermediul Serviciului Depozit Legal, trimite către instituțiile editoare atenționări referitoare la respectarea Legii privind Depozitul Legal de documente nr. 111/1995, republicată (obligația de a depune numărul de exemplare prevăzut prin lege).
O serie de condamnaţi celebri, de la Gigi Becali, până la Dan Voiculescu sau Cristi Borcea, au scris cărţi aşa-zis ştiinţifice, ceea ce le conferă reduceri la pedeapsă.
Guvernul a suspendat însă aplicarea acesti legi până la toamnă, astfel că acum articolul care prevede reduceri de pedeapsă pentru cărţile scrise nu mai produce efecte.