Avram Iancu, cunoscut pentru încercările sale de a traversa înot Canalul Mânecii, a declarat că este sigur că va reuși să traverseze înot Canalul Mânecii, mai ales că în acest demers este animat și de dorința de a atrage atenția opiniei publice asupra campaniei de atragere de fonduri pentru achiziția operei lui Brâncuși „Cumințenia Pământului”.
„Am vizitat miercuri sala unde este expusă această minunată operă de artă și pot spune că acum știu mai bine pentru ce mi-am propus să înot. M-am încărcat cu un surplus de patriotism, dar și spiritual. Cu siguranță, voi reuși să înving în confruntarea cu apele Canalului Mânecii”, a afirmat Iancu, pentru Agerpres.
Înotătorul român va ajunge miercuri după amiază la Londra cu o cursă de linie, după care va pleca spre orașul Dover, locul în care se va antrena până la sfârșitul lunii iulie, el fiind programat să atace Canalul Mânecii într-o zi din intervalul 26-31 iulie.
Din considerente materiale, Avram Iancu va merge singur și tot așa se va antrena în săptămânile care urmează. „În acest an m-am antrenat în ape reci, de 8-9 grade Celsius. De aceea, sper să percep apa din Canalul Mânecii ca fiind la o temperatură potrivită pentru înot. Mă voi antrena constant și doresc să ajung la cel puțin opt ore de înot continuu, în timpul pregătirilor”, a spus Iancu.
Bărbatul din Petroșani se află la a patra încercare de a traversa înot Canalul Mânecii, doar în slip și cu o cască pe cap, așa cum prevăd normele de omologare ale Channel Swimming Association (CSA) – organizația acreditată în domeniu.
El a mai încercat, în august și octombrie 2014 și apoi în august 2015, să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, dar a eșuat la câțiva kilometri de malul francez, după ce organizatorii i-au cerut să se oprească din cursă pentru că valurile și curenții mării i-ar fi pus viața în pericol.
De la prima traversare înot a Canalului Mânecii, în anul 1875, doar 1.345 de persoane au reușit această performanță singuri, se menționează pe site-ul organizației amintite.