Deși este cunoscut pentru întrebuințările lui multiple în bucătărie, puțini știu că bicarbonatul este util pentru a obține ceapă caramelizată într-un timp mult mai scurt. Nu e minunat?
Este cunoscut că, cu cât cantitatea de ceapă pe care vrei să o caramelizezi este mai mare, cu atât vei avea nevoie de mai mult timp de gătire. Ei bine, atenţie!, bicarbonatul de sodiu va înjumătăți timpul necesar pentru a obține ceapă caramelizată. Gustul va fi delicios, iar ceapa se va carameliza mult mai rapid. Explicația este aceea că bicarbonatul de sodiu crește pH-ul cepei și accelerează procesul de gătire.
Bicarbonatul de sodiu, după cum scriam mai sus, nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie, deoarece poate fi folosit într-o mulțime de situații: în omletă, o va face mult mai pufoasă; la cartofii copți – îi va ajuta să facă o coajă crocantă.
Când căliți ceapa, adăugați o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în tigaie. Aceasta va rumeni ceapa în doar câteva minute. Acest ingredient captează umezeala în interior, făcând ceapa mai gustoasă și suculentă. În plus, bicarbonatul de sodiu permite să se rumenească și să se prăjească mai repede.
Citeşte şi Trucuri de frumuseţe cu BICARBONAT de sodiu
Secretul stă în cantităţi deoarece se poate altera gustul. Pentru o jumătate de kilogram de produs folosiți un sfert de linguriță de pulbere de bicarbonat, iar rezultatul nu va dezamăgi.
De asemenea, bicarbonatul echilibrează aciditatea roșiilor. Poți adăuga bicarbonat și în aluaturile de prăjituri, plăcinte sau în compozițiile pentru pane-uri.
Dacă vrei să faci fish&chips, adică pește crocant în aluat și cartofi prăjiți, poți adăuga în aluatul de pește o linguriță de bicarbonat de sodiu, pentru o crustă crocantă.
Alte utilizări ale bicarbonatului de sodiu includ curățarea diferitelor suprafețe din bucătărie, a cuptorului cu microunde sau a grătarului.
Pentru a îl folosi ca soluție de curățat, amestecă bicarbonatul de sodiu cu zeamă de lămâie până obții o pastă. Întinde această pastă pe orice suprafață vrei să cureți, fie că este un grătar murdar sau fundul unei oale. Lasă totul să acționeze cam 10-20 de minute, apoi freacă bine cu un burete abraziv și murdăria a dispărut.
Bicarbonatul face omleta pufoasă
După ce bați ouăle spumă, adaugă un praf de bicarbonat de sodiu. Apoi pune omleta în tigaie. Va ieși mult mai pufoasă. Însă, ai grijă să nu exagerezi cu cantitatea de bicarbonat pusă. Un praf de bicarbonat (cam cât iei cu degetele) este suficient. În caz contrar, omleta va fi cam sărată.
De asemenea, câteva lingurițe de apă atunci când baţi ouăle sau lapte adăugate vor frăgezi omleta și o vor face super pufoasă!
Omleta iese mai pufoasă dacă bați albușurile separat de gălbenușuri. În tigaie pune prima dată gălbenușurile bătute, apoi deasupra albușurile bine bătute.
Remedii naturale cu BICARBONAT de SODIU
In caz de afte bucale, prepara o pasta din bicarbonat de sodiu si apa. Aplica pasta obtinuta pe zona dureroasa si durerea se va potoli. Datorita proprietatilor sale alcaline, bicarbonatul potoleste durerile si arsurile la stomac. Dizolva jumatate de lingurita de bicarbonat in 300 ml de apa. Bea cate o doza din doua in doua ore, nu mai mult de o zi, scrie curademiere.ro.
Pentru artrita dureroasa, dizolva jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu in 200 ml de apa si bea, de 4 ori pe zi, timp de 3 zile. Nu se recomanda celor care tin regim fara sare. Mai mult, un varf de cutit de bicarbonat si un varf de cutit de sare se pun intr-o cana de infuzie de menta. Nu e foarte bun la gust, insa face bine in caz de deranjament stomacal.
Daca ai herpes, foloseste acelasi amestec. Aplica pasta pe herpes cu un betisor de vata, fara sa freci. Repeta operatia de cel putin doua ori pe zi.
Mahmureala. Pune jumatate de lingurita de bicarbonat in jumatate de pahar cu apa si bea. Vei compensa pierderea de saruri minerale provocata de deshidratare, iar bicarbonatul de sodiu iti va usura stomacul. Peste doua ore bea inca un pahar.
Mancarimi provocate de varicela sau zona zoster – fa o baie calda in care dizolva jumatate de pahar de bicarbonat. La fel pot fi potolite si mancarimile vaginale, legate de apropierea perioadei menstruale.
Daca ai nasul infundat iata un remediu rapid: amesteca apa calda si bicarbonat de sodiu si pune picaturi in nas cu o pipeta. Alcalinitatea va usca mucozitatile imediat.
In cazul intepaturii de albina, fa o biluta din bicarbonat si putina apa, preseaz-o pe locul intepaturii si pune deasupra leucoplast. Dupa ce durerea trece, scoate si lasa locul sa se cicatrizeze.
Citeşte şi Cum să cureţi bucătăria cu suc de lămâie şi bicarbonat de sodiu
Util! Bicarbonatul scoate pesticidele din cireşe
Cireșele sunt unele dintre fructele-vedetă ale verii. Parfumate, gustoase și cărnoase, cireșele pot fi încorporate într-o multitudine de rețete. Pentru că, de foarte multe ori, cumpărăm cireșe din supermarket, acestea pot fi pline de pesticide sau stropite cu diferite substanțe chimice pentru a nu mucegăi.
Din fericire, există o metodă super-ușoară și ieftină, pentru a înlătura pesticidele de pe coaja cireșelor: spălarea lor cu bicarbonat de sodiu.
Umple două treimi din chiuvetă cu apă rece, apoi pune 3-4 litri de bicarbonat de sodiu. Amestecă bine apa cu bicarbonatul, până ce praful se dizolvă complet. Pune cireșele în acest amestec și lasă-le în chiuvetă pentru 15 minute.
După acest interval, clătește cireșele și scoate-le din chiuvetă. Lasă-le la uscat pe un prosop de bucătărie.
Este important de reținut că cireșele trebuie spălate întotdeauna cu apă rece, nu caldă! Temperatura ridicată a apei va deschide porii, iar microorganismele și pesticidele vor pătrunde ușor către miezul fructelor.
https://www.youtube.com/watch?v=Z_mp_qF9OTs