Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare, a indicat marţi un înalt responsabil de la Casa Albă. Consilierul lui Biden a precizat, într-un interviu cu jurnaliştii, că echipamentele trimise armatei ucrainene vor avea o rază de acţiune de 80 de kilometri. Nu este vorba despre sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri, aşa cum deţin şi americanii.
Aceste echipamente vor face parte dintr-o nouă tranşă mai mare de asistenţă militară americană pentru Ucraina, de 700 de milioane de dolari în total. Detalii despre aceasta vor fi oferite miercuri.
Indicând că vrea ca Ucraina să fie „în poziţia mai puternică pe cât posibil” în caz de negocieri cu Rusia, preşedintele american a precizat: „Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale„. Joe Biden s-a arătat preocupat de la debutul conflictului de faptul să nu furnizeze arme care, potrivit lui, să pună Statele Unite în situaţia de cobeligeranţi alături de ucraineni.
În articolul din The New York Times, preşedintele democrat asigură de altfe, în momentul în care armata ucraineană face faţă unei ofensive ruse extrem de intense în estul ţării, că el „nu va pune presiune pe guvernul ucrainean, fie în privat sau public, pentru a face concesii teritoriale”.
Forţele ruse au drept obiectiv să controleze integral marele bazin minier din Donbas, unde forţele separatiste pro-ruse sprijinite de Moscova au preluat controlul parţial din 2014. Marţi, acestea au cucerit o mare parte din oraşul strategic Severodoneţk.
Ucrainenii au cerut de ceva vreme mai multe lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime poziţiile ruseşti, în timp ce îşi plasează bateriile mai departe de front.
Congresul american a lansat recent un nou ajutor, de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanţa trimiterea de armament în Ucraina.