Preşedintele american Joe Biden va dezvălui noi sancţiuni pentru politicienii şi oligarhii ruşi la summitul de joi al liderilor NATO de la Bruxelles, potrivit consilierului american pentru probleme de securitate naţională, Jake Sullivan. Oficialul american a mai precizat că Biden va discuta cu liderii NATO despre desfăşurarea trupelor alianţei pe Flancul Estic, conform CNN.
Biden va discuta desfăşurarea forţelor NATO pe Flancul Estic şi planurile de urgenţă în cazul în care Rusia va utiliza armele chimice sau nucleare.
Preşedintele SUA se va întâlni cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg ”pentru a verifica semnalele” şi va participa la summitul extraordinar al NATO timp de aproximativ 3 ore, a mai spus Sullivan.
Printre priorităţi se numără ”cum să ne asigurăm că vom continua să sprijinim Ucraina şi efortul ei de a se apăra”, a spus Sullivan, chiar dacă NATO nu a oferit asistenţă militară Ucrainei, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru în parte să trimită sau nu ajutor militar.
Sullivan a precizat că alianţa va despre ”poziţionarea forţelor NATO pe Flancul Estic”. El a spus că liderii vor ratifica anumite decizii luate de miniştrii Apărării săptămâna trecută şi vor însărcina oficialii militari şi politici să stabilească un ”o strategie pe termen mai lung cu privire la ce forţe şi capacităţi vor fi necesare în ţările de pe Flancul Estic”.
Stategia pe termen mai lung va fi convenită la summitul NATO din această vară, de la Madrid. Noua poziţie a forţei NATO va asigura că ”avem un impact pe termen lung adaptată la noua realitate a securităţii, creată atât de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, cât şi de ce se întâmplă în Belarus”, a subliniat oficialul american.
Vladimir Putin a ameninţat din nou ţările „neprietenoase”. Este vizată şi România
În cadrul unei reuniuni ulterioare a G7, Biden şi lideri NATO vor ”cădea de acord asupra unei iniţiative de coordonare a aplicării sancţiunilor”, împiedicând eforturile Rusiei de a se sustrage sancţiunilor, a continuat Sullivan.
Biden va ”anunţa mâine (joi) un pachet de sancţiuni care se referă atât la personalităţi politice, cât şi la oligarhi”, a anunţat Sullivan.
Sancţiunile vor fi discutate cu Uniunea Europeană, alături de modul de gestionare a Chinei, deoarece Beijingul intenţionează să ofere asistenţă militară Rusiei, susţine oficialul SUA.
Război în Ucraina. Imaginile din satelit care dau fiori, se pregăteşte un atac devastator
Biden se va ”consulta cu privire la situaţiile neprevăzute” legate de potenţiale atacuri cibernetice sau de folosirea armelor chimice sau biologice, cu liderii NATO. Totodată, preşedintele american va discuta despre modul în care poate gestiona ”retorica şi declaraţiile Rusiei cu privire la toată această chestiune a potenţialei utilizări a armelor nucleare”, a mai argumentat consilierul de securitate naţională.
Dâncu: Nu văd niciun pericol pentru România, dar o vecinătate cu Rusia nu e simplă
Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, spune spune că nu vede niciun pericol pentru România, în contextul conflictului din Ucraina, ţară vecină, însă, în situaţia în care am putea avea Rusia vecină nu ar fi „un lucru simplu”.
Dâncu: Nu văd niciun pericol pentru România, dar o vecinătate cu Rusia nu e simplă
Vasile Dâncu a spus că nu crede şi nici nu există informaţii privind vreo intenţie a lui Vladimir Putin de a încerca un conflict cu NATO.
„După părerea mea, este improbabil (să încerce un conflict cu NATO – n.r.). Nu cred. Aşa cum se vede şi acum, noi poate îl privim, într-adevăr, pe Putin ca fiind singur, ca fiind unul care îşi face singur strategia şi nu ascultă de nimeni. Ne-a dat semnele acestea, probabil că şi strategic, atunci când i-a speriat pe generalii din zona lui în Consiliul de Securitate. Însă este vorba de o strategie a unui unei mari puteri, a unui stat şi acolo mai sunt şi alţi oameni şi nu cred că este o strategie, un fel de strategia nebunului care se joacă prin… este o strategie pe care acum îl recunoaştem ca fiind urmărită pas cu pas şi după ce n-a reuşit primul scenariu acela al capitulării rapide a Ucrainei, a trecut la un alt scenariu şi este un scenariu care seamănă cu cel din Siria. Vă aduceţi aminte în Siria s-a întâmplat acelaşi lucru. Este acelaşi model: erau localităţile asediate, blocată alimentarea”, a spus Dâncu, la Antena 3.
Întrebat dacă este un pericol pentru România, Dâncu a spus că nu vede pericol, dar există „costuri” în cazul în care Rusia ajunge la graniţa României.
„Sigur că noi avem costuri în eventualitatea, de exemplu, de a ajunge, odată cu Crimeea, ajunge Rusia la graniţă cu noi. Sigur că încercarea de a domina Marea Neagră poate deveni o problemă economică nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru noi. De asemenea, putem avea probleme dacă ne gândim că Moldova ar putea să fie un obiect, să spunem de ameninţare. Trecerea în Transnistria, venirea spre Transnistria ar putea să fie o problemă, o vecinătate cu Rusia nu este simplu, dar este o vecinătate a graniţei NATO cu Rusia. Şi asta NATO ne-a demonstrat în ultima vreme, ceea ce poate nici noi nu mai credeam la un moment dat că va fi chiar aşa o reacţie robustă, chiar aşa, o reacţie rapidă şi să vedem noi că NATO activează forţa de răspuns, că trece de la cea de descurajare, la apărare”, a mai spus Vasile Dâncu.