Biden, în Israel: Statele Unite ar recurge la forţă militară contra Iranului doar „în ultimă instanţă”

Statele Unite vor utiliza forţa militară împotriva Iranului doar "în ultimă instanţă", pentru a evita dotarea cu arme nucleare, a afirmat preşedintele Joseph Biden într-un interviu acordat postului israelian Channel 12, conform cotidianului The Times of Israel.
Filip Stan
13 iul. 2022, 21:33
Biden, în Israel: Statele Unite ar recurge la forţă militară contra Iranului doar

Întrebat, în Israel, dacă Statele Unite ar utiliza forţa militară împotriva Iranului, Biden a răspuns: „În ultimă instanţă, da”. De asemenea, liderul de la Casa Albă a atras atenţia că Statele Unite se vor retrage din negocierile pe tema relansării Acordului nuclear iranian, care sunt în impas de câteva luni, dacă Teheranul va cere eliminarea Gardienilor Revoluţiei de pe lista organizaţiilor teroriste.

Preşedintele Biden a îndemnat Iranul să revină la aplicarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. Liderul de la Casa Albă a apreciat că decizia fostului preşedinte Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul a fost „o eroare enormă”. „Acum, Iranul este mai aproape de fabricarea unei arme nucleare, iar singurul lucru mai grav decât actualul Iran este un Iran dotat cu arme nucleare. Încă cred că are sens să revenim la acord. Totul depinde de Iran”, a subliniat Biden.

Război în Ucraina. Atac năprasnic al Rusiei, sunt mulţi morţi şi răniţi: Ultima oră: Steagul rusesc, peste un nou oraş important GALERIE FOTO
Premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, a afirmat miercuri, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele SUA, Joseph Biden, că este necesară o nouă arhitectură de securitate şi comercială în Orientul Mijlociu şi formarea unei coaliţii mondiale pentru contracararea ameninţărilor militare generate de Iran.

Iranul a semnat în 2015 un Acord nuclear cu marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania). Însă, în 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din acest acord. În prezent, marile puteri şi Iranul poartă negocieri pentru relansarea Acordului nuclear din 2015. Teheranul condiţionează revenirea la respectarea în totalitate a Acordului de anularea sancţiunilor impuse de Washington. La sfârşitul lunii iunie, Departamentul de Stat american a exprimat „dezamăgire” în legătură cu stadiul negocierilor cu Iranul.

Lapid îi cere lui Biden o nouă arhitectură de securitate şi o coaliţie globală contra Iranului

Premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, a afirmat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele SUA, Joseph Biden, că este necesară o nouă arhitectură de securitate şi comercială în Orientul Mijlociu şi formarea unei coaliţii mondiale pentru contracararea ameninţărilor militare generate de Iran.

„Vom discuta despre construirea unei noi arhitecturi de securitate şi economică împreună cu naţiunile din Orientul Mijlociu, în continuarea Acordurilor Abraham şi a realizărilor obţinute la Summitul Negev”, a declarat Yair Lapid, cu ocazia întrevederii cu preşedintele Biden.

„Vom discuta şi despre înnoirea puternicei coaliţii globale care va opri programul nuclear iranian. Există o relaţie istorică între SUA şi Israel, care exprimă legăturile continue dintre ţările noastre. Avem angajamente faţă de valori comune precum democraţia, libertatea, dreptul poporului evreu de a avea un stat propriu”, a precizat Yair Lapid, citat de cotidianul The Times of Israel.

„Sunt fericit să vă văd, domnule preşedinte. Este o bucurie să văd din nou un bun prieten. Relaţia dumneavoastră cu Israelul a fost întotdeauna personală”, a subliniat Yair Lapid, adresându-i-se preşedintelui Biden.

Iran provoacă SUA. Navele americane, şicanate periculos de ambarcaţiunile înarmate ale Gardienilor Revoluţiei
În contextul intensificării tensiunilor regionale din cauza controversatului program nuclear iranian, Israelul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Irakul se confruntă cu atacuri cu drone sau rachete lansate de grupuri islamiste susţinute de Iran. Conform unor surse, Statele Unite şi Israelul depun eforturi pentru crearea unei alianţe de securitate cu state arabe în scopul contracarării atacurilor balistice iraniene în Orientul Mijlociu. Proiectul ar urma să conecteze o reţea de radare antiaeriene şi sisteme balistice din Arabia Saudită, Oman, Kuwait, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iordania şi Egipt, prin utilizarea de tehnologie antiaeriană israeliană şi prin intermediul bazelor militare americane din Orientul Mijlociu. Proiectul s-ar putea concretiza în cursul actualului turneu al preşedintelui Biden.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Israel sunt „extrem de profunde”, a afirmat preşedintele Joseph Biden la începutul vizitei în Israel, pledând pentru reluarea negocierilor în conflictul israelo-palestinian şi insistând pentru soluţia coexistenţei a două state. „Este o onoare să fiu din nou alături de prieteni şi să vizitez statul evreu independent Israel. Legăturile dintre poporul israelian şi poporul american sunt extrem de profunde. Intenţionăm să intensificăm relaţiile în domeniul ştiinţelor şi inovării şi vom colabora pentru abordarea noilor provocări prin Dialogul Strategic Tehnologic”, a declarat preşedintele SUA. După întâlnirea cu Yair Lapid în incinta Aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, Biden s-a deplasat la Ierusalim, unde vizitează Muzeul Holocaustului Yad Vashem. Liderul de la Casa Albă a purtat discuţii cu doi supravieţuitori ai Holocaustului.

Într-un interviu acordat postului israelian Channel 12, Biden a îndemnat Iranul să revină la aplicarea Acordului nuclear internaţional. Liderul de la Casa Albă a apreciat că decizia fostului preşedinte Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul a fost „o eroare enormă”.

„Acum, Iranul este mai aproape de fabricarea unei arme nucleare, iar singurul lucru mai grav decât actualul Iran este un Iran dotat cu arme nucleare. Încă cred că are sens să revenim la acord. Totul depinde de Iran”, a subliniat Biden.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un nou DOSAR
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
NOTIFICARE pentru șoferii din România. Hârtia pe care o pot găsi direct pe PARBRIZ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Alegeri legislative în Franța: Alianța de stânga în frunte, fără majoritate absolută
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!