Bienala de Artă de la Veneţia 2013 începe sâmbătă: România, reprezentată cu două proiecte

Cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia începe sâmbătă şi se va încheia pe 24 noiembrie, România fiind reprezentată la acest eveniment cu proiectele "O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia" şi "Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare".
Alina Costache
28 mai 2013, 14:24
Bienala de Artă de la Veneţia 2013 începe sâmbătă: România, reprezentată cu două proiecte

Perioada de previzionare a Bienalei de la Veneţia 2013 este 29 – 31 mai. Tema aleasă de Massimiliano Gioni, directorul celei de-a 55-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia, este „Il Palazzo Enciclopedico/ The Encyclopedic Palace”, scrie Mediafax.

România participă cu proiectul „O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia”, o acţiune continuă care se va desfăşura live pe toată durata evenimentului. Proiectul oferă o perspectivă proaspătă şi dinamică cu care abordează istoria Bienalei de la Veneţia, de la înfiinţarea sa, în 1895, şi până în prezent, animând prin performeri o selecţie de imagini şi de opere reprezentative, simptomatice pentru cursul artei moderne din ultimul secol. Retrospectiva este un monument efemer al bienalei, o critică a conservatorismului îndelungat al acesteia, dar şi o celebrare a deschiderii ei către experiment. În acelaşi timp, aducând monumentalul în imaterial şi transformând obiectul în acţiune, proiectul transformă istoria bienalei, o actualizează. O retrospectivă este o întreprindere grandioasă, dar, în acest caz, reproducând aproximativ o sută de lucrări zilnic, doar prin intermediul câtorva corpuri umane, proiectul schimbă scara unei retrospective şi percepţia bienalei înseşi, transmite Institutul Cultural Român (ICR) într-un comunicat.

De asemenea, România participă la eveniment cu proiectul „Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare”, care reprezintă o explorare spaţială şi vizuală a unor istorii minore şi neatractive, suspendate în spatele unor evenimente majore. Expoziţia reuneşte cinci abordări ale unor artişti tineri din România, cărora li se alătură o artistă din Polonia, şi încearcă să răspundă unora dintre provocările conceptuale ale curatorului general al bienalei, Massimiliano Gioni, care propune pentru această ediţie a evenimentului un exerciţiu de decontextualizare a istoriei artei şi a principiilor de prezentare a lucrărilor de artă. Palatul enciclopedic ca formă totalitară şi utopică de organizare a informaţiei presupune accesul continuu la cunoaştere, subiect al descentralizării percepţiei şi al contradicţiilor generate de un sistem social şi politic mobil.

Adi Matei discută suspensia unei mişcări posibile în timp şi spaţiu, Apparatus 22 evaluează lumea iluzorie a emoţiilor şi experienţelor false, iar Karolina Bregula comentează asupra necesităţii de a da foc artei vechi pentru a face loc artei noi. În timp ce Olivia Mihălţianu construieşte un spaţiu în spaţiu, o cameră de aur destinată gândirii, instalaţia sanitară a lui Sebastian Moldovan devine un element pseudo-arhitectural şi un semn al locuirii. Analizând realităţi regionale ignorate, filmul Irinei Botea şi al lui Nicu Ilfoveanu cercetează felul în care imaginaţia operează în interiorul caselor memorial, potrivit ICR.

Cele două proiecte româneşti au fost selectate dintr-un număr de 18, care au fost analizate de o comisie din care au făcut parte, prin Ordin de ministru, Bogdan Ghiu, Matei Bejenaru, Magda Cârneci, Roberto Pinto (Italia), Rene Reitmeijer (Olanda), Monica Morariu, comisar, şi Alexandru Damian, vicecomisar.

Selecţia a avut loc pe 22 şi 23 ianuarie, la sediul Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Capitală, iar în urma centralizării punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei, au fost desemnate câştigătoare proiectele „An immaterial retrospective of the Venice Biennale”, care îi autori pe Maria Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş, şi „Reflection Centre for Suspended Histories. An Attempt”, al autorilor Anca Mihuleţ, Apparatus 22: Dragoş Olea, Maria Farcaş, Erika Olea, Irina Botea, Nicu Ilfoveanu, Karolina Bregula, Adi Matei, Olivia Mihălţianu şi Sebastian Moldovan.

Proiectul „O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia” va fi prezentat în spaţiul expoziţional din Pavilionul României din Giardini della Biennale, în timp ce „Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare” va fi expus în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia.

Iniţiată în 1895, Bienala de la Veneţia este un eveniment multidisciplinar care a devenit prestigios la nivel mondial. De la înfiinţare, Bienala de la Veneţia a devenit unul dintre principalii promotori ai noilor tendinţelor artistice, prin organizarea de evenimente internaţionale de artă contemporană, după model multidisciplinar. Astfel, bienala înseamnă evenimente dedicate artei, filmului, arhitecturii, muzicii, teatrului şi dansului.

DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
“A murit exact așa cum a visat”. Teo Trandafir, mărturisire tulburătoare despre Silviu Prigoană
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Mii de persoane evacuate în sudul Spaniei din cauza precipitațiilor torențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei