Bihor a început testarea comunitară pentru COVID 19. La propunerea Spitalului Judeţean, se foloseşte metoda testării în grup

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat vineri că, din 9 aprilie, în judeţ se aplică o nouă strategie de prevenţie a răspândirii noului coronavirus, şi anume se face testarea comunitară. Iniţiativa a aparţinut personalului laboratorului Spitalului Judeţean din Oradea, fiind acceptată după o săptămână de către DSP.
Romania TV
11 apr. 2020, 16:10
Bihor a început testarea comunitară pentru COVID 19. La propunerea Spitalului Judeţean, se foloseşte metoda testării în grup

„Începând de ieri, 9 aprilie, în judeţul Bihor se aplică o nouă strategie de prevenţie, prin testarea comunitară. Metoda de testare comunitară creşte volumul, viteza şi eficienţa depistării persoanelor infectate cu Covid-19 şi vine în completarea procedurilor în vigoare, care se bazează pe testarea individuală, având un ritm de depistare mai lent”, a transmis, printr-o informare oficială, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor şi comunicatorul oficial pe tema COVID-19 în Bihor, informează Ebihoreanul.ro.

Acesta a precizat că „noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populaţie omogenă, şi testarea comunităţilor din zonele respective prin metoda „pooling”, respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă”.

Practic, prin „pool testing”, probe – de secreţii nazofaringiene – de la zeci de persoane sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că niciuna dintre ele nu are virusul.

„În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, şi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2)”, explică dr. Ţîrţ.

Deşi comunicatul DSP Bihor nu a precizat acest lucru, iniţiativa acestei metode de testare, aplicată în multe cazuri de epidemii, a aparţinut dr. Marcela Bota, de la laboratorul Spitalului Judeţean din Oradea, în urmă cu aproape o săptămână, după care conducerea DSP a acceptat utilitatea metodei.

Preluată din Israel

Purtătorul de cuvânt al DSP Bihor a subliniat în comunicat că, pe lângă creşterea volumului şi vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă creşte şi eficienţa testării, căci se folosesc un număr considerabil mai mic de teste decât dacă s-ar testa individual.

Autorităţile nu precizează, însă, câte astfel de teste de tip „pooling” se vor face pe zi şi nici care sunt primele comunităţi din Bihor vizate.

„Menţionăm că această strategie este aplicată cu succes în prevenţia Covid-19 în Israel, fiind o metodă folosită la nivel mondial în prevenţia altor tipuri de epidemii. Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialişti din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor”, se arată în informarea DSP.

De asemenea, potrivit presei internaţionale, această a mai fost folosită în anumite zone din Germania şi din Statele Unite ale Americii.

Două aparate PCR

DSP Bihor precizează că metoda de testare comunitară va fi aplicată şi în cazul celor aflaţi în carantină. Pe 10 aprilie, în Bihor erau carantinate 1380 de persoane.

„Precizăm că, deşi metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în judeţul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieşirea din carantină”, a mai arătat dr. Ţîrţ.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziţionat din donaţii comunitare în decursul lunii trecute. De săptămâna viitoare, anunţă reprezentantul DSP, la Oradea va intra în funcţiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziţionat prin Ministerul Sănătăţii.

Merită menţionat că, până acum, în judeţ se realizau teste pentru persoanele suspecte, contacţii acestora, personal medical, pacienţii cu alte afecţiuni din Spitalul Judeţean şi persoanele aflate în carantină.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă un al doilea val de îmbolnăviri cu COVID-19. Când vom avea un alt vârf de INFECTĂRI

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre