Taxele pentru marcarea de către stat, dar şi alte cheltuieli obligatorii vor scumpi bijuteriile.
„Costurile nu sunt legate numai de marcare ci şi de transport de valori, de blocaj, de multe operaţiuni birocratice care vor avea loc. Taxele percepute la nivelul vânzărilor de azi ar ajunge la nişte milioane de euro pe an. Se va diminua nivelul vânzărilor din mai multe puncte de vedere: timpul îndelungat şi blocajul inevitabil cu marcarea instituţionalilzată”, a declarat Heinz Karl, preşedintele patronatului bijutierilor.
Bijutierii au luat foc şi spun că de fapt, marcarea de către stat încurajează evaziunea fiscală. Mai mult, din acest motiv vânzările vor scădea.
„Credem că evaziunea fiscală şi ponderea pieţei subterane va creşte şi operatorii legali sunt dezavantajaţi (…) oameni care-şi vor pierde total sau parţial venitul material”, a mai spus Heinz Karl.
În replică, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor spun că această măsură are rolul de a proteja clienţii de produsele contrafăcute.
„Termenele de aplicare vor fi prietenoase, ca să nu afectăm afacerea nimănui, dar vrem să asigurăm siguranţa cetăţeanului că ce cumpără este veritabil, să eliminăm falsurile, contrafacerile”, a explicat Cristian Nica, preşedintele ANPC.