Dunărea a fost cântată de-a lungul vremii de mulţi poeţi şi compozitori, iar în jurul său s-au ţesut numeroase legende. De aproximativ două secole a fost cătată de arhitecţi, din strictă necesitate, dar chiar şi aşa unele dintre podurile ridicate de pe un mal pe altul sunt adevărate bijuterii arhitecturale.
Podul Calafat-Vidin, leagă România de Bulgaria, fiind inaugurat pe 14 iunie 2013. Are o lungime de 1.971 metri, iar costurile totale de construcţie s-au ridicat la 236 milioane de euro. Podul are deschideri de 180 m între pile, pentru a permite inclusiv circulația navelor fluviale de mare tonaj. Podul propriu-zis este unul de tip hobanat, în zona șenalului navigabil tablierul fiind susținut de niște cabluri de mari dimensiuni numite hobane, fixate pe cele patru pile centrale. Aspectul dat de ansamblul format de pilele centrale și de hobane poate fi considerat unul suplu și impunător, iar imaginea generală a podului fost caracterizată de unii ingineri și oficiali drept „monumentală” și „impresionantă”.
Podul Elisabeta (Budapesta), deagă Buda de Pesta şi este situat în partea cea mai îngustă a Dunării din zona Budapestei, cu o lățime de numai 290 m. Podul a fost construit între anii 1897-1903.
Podul cu Lanţuri (Budapesta) a fost primul pod permanent construit în Budapesta peste Dunăre și a fost deschis în anul 1849.
Podul Margareta (Budapesta) este al doilea pod public nordic, precum și al doilea cel mai vechi pod din Budapesta. Podul Margareta a fost proiectat de inginerul francez Ernest Goüin și construit de către compania de construcții, Maison Ernest Goüin et Cie. între anii 1872-1876.
Podul Anghel Saligny a fost construit între 1890 şi 1895 pentru a asigura legătură feroviară între Bucureşti şi Constanţa. Podul se află la 30 m peste nivelul apelor mari ale Dunării pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge. La capătul podului dinspre Cernavodă, în memoria eroilor căzuți în Războiul de Independență, a fost ridicat un impresionant monument din bronz, reprezentând doi dorobanţi.