Cu o înălțime de 30 de centimetri, cu flori viu colorate, roz-violet, această plantă sălbatică crește în livezi, pe pajiști, pe malurile râurilor sau în grădini, fiind ușor de procurat. Florile pot fi culese spre finalul lunii septembrie. De la planta cu gust amar se culeg doar tulpinile cu frunze și flori, se fac mici buchețele care se pun la uscat, ferite de razele soarelui.
Planta tratează și alte afecțiuni
Fitoterapeuții recomandă țintaura pentru creșterea secreției biliare, regenerarea sângelui și activarea circulației. De asemenea, remediul mai este utilizat și pentru…
– reglarea metabolismului, fiind indicat mai ales în cazul persoanelor obeze – se folosește minim 3 luni de zile și se asociază cu mișcarea.
– combaterea febrei, specialiștii recomandă și tratamentele alternative pe bază de țintaură – datorită efectului său sudorific, aceasta având rol de reglare a temperaturii corpului.
Citeşte şi DIETA indicată în bolile VEZICII BILIARE. Alimente interzise, permise şi programul strict de masă
– scăderea febrei. Țintaura este una dintre cele mai bune plante cu efect febrifug. Remediile pe bază de țintaură (extract hidroalcoolic, infuzie, sirop) pot fi luate în stările febrile care însoțesc infecțiile respiratorii.
– prevenirea hepatitei – deoarece previne răspândirea virusurilor, dar încetinește și procesul de evoluție al bolii, luată în fază incipient.
Prepară leacul potrivit
– Pulbere: se obține din planta bine uscată, macinată și cernută prin sita de făină. După aceea, se depozitează în borcănele de sticlă închise ermetic și se depozitează în locuri răcoroase, ferite de lumină. Pulberea se administrează de 3 ori pe zi, înainte de masă, cu puțină apă. Tratamentul trebuie urmat minimum 3 săptămâni pentru a da rezultate.
Află ce alte leacuri cu țintaură sunt bune pentru bila leneșă