Cele mai multe așteptări sunt legate evident de activitatea Guvernului. Pentru a ști unde ne îndreptăm avem nevoie să cunoaștem unde am fost. Anul 2014 s-a încheiat mai bine decât anul 2013, dar să vedem care au fost principalele motive pentru care românii au avut de ce să se bucure anul acesta:
Salarii mai mari: Guvernul a crescut salariul minim pentru peste un milion de români din sistemul privat dar și public la 900 de lei. Având în vedere că în 2007 salariul minim era de doar 700 de lei putem spune că anul 2014 a fost darnic cu românii plătiți cu salariul minim. Astfel, cu 168 de ore lucrate pe lună un român câștigă cca. 200 de euro. Nu este mult dar, ne îndreptăm în direcția corectă. Guvernul a promis că în 2015 va aduce salariul minim la peste 1000 de lei.
Pensii mai mari: pensionarii au beneficiat și anul acesta de o creștere a pensiilor cu un procent peste rata inflației. Nu ai zice că e lucru mare să-ți crească pensia cu 5%, mai ales dacă aceasta este mică, dar este al treilea an consecutiv de creștere, ceea ce dă speranțe pensionarilor.
Taxe mai mici: da, în 2014 românii au plătit taxe mai mici la stat. Angajatorii au beneficiat de 5% reducere la CAS în timp ce TVA-ul la toate produsele de panificație a rămas scăzut la 9%. Măsura scăderii TVA a adus venituri mai multe la bugetul de stat. Nu ste un paradox, este consecința eliminării evaziunii fiscale cu 20%. Mai mult, în 2014 Guvernul a eliminat și comasat peste 100 de taxe parafiscale. Și profitul reinvestit al firmelor este scutit de impozit în 2014.Există taxa pe stâlp, ce va fi redusă din 2015, dar aceasta nu s-a regăsit în facturile românului simplu.
Burse pentru medici: în 2014 a intrat în exercițiu un plan de acțiune al Guvernului prin care se cresc veniturile personalului medical. 670 de lei primește un medic rezident, lunar de la stat, pe lângă salariul său de bază și eventualele gărzi. Nu e mult, dar nici puțin pentru România.
Bani pentru profesori: Profesorii debutanți au beneficiat de o creștere a salariilor și se pare că și în 2015 veniturilor lor vor fi mai mari. Toți profesorii au primit 150 de euro pe care să-i investească în dezvoltare profesională sau personală.
Premii consistente pentru olimpici: în 2014 s-a remarcat un lucru rar întâlnit în România. Premierea performanței. Copiii care au obținut rezultate excepționale la concursurile internaționale (și nu sunt puțini) au primit în sfârșit premii serioase din partea Guvernului: 12.545 lei – medalie de aur și premiul special pentru punctaj maxim, 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – mențiune (sau diplome echivalente).
Stabilitate economică și o economie în creștere: România se menține în TOP-ul Europei în ceea ce privește creșterea economică. Suntem pe plus cu 3,1% pe primele 9 luni din 2014. Estimările spun că la finalul anului România va avea din nou una dintre cele mai mari creșteri economice din UE cu o valoare între 2,7 și 2,9%. Macroeconomic stăm foarte bine. Inflația este la minimul istoric din 1990 și până azi.
România a câștigat în 2014 peste 200.000 de locuri de muncă: cum? Prin facilități fiscale pentru firme. În detaliu, firmele mici și mijlocii care creează locuri de muncă beneficiază din iulie de subvenții la angajarea tinerilor, respectiv de 900 de lei pentru un absolvent de liceu și de 1.300 de lei pentru unul de facultate, pentru o perioada de 6-12 luni. Pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă, statul va plăti jumătate din valoarea totala a cheltuielilor salariale.
Anul 2014 se încheie pozitiv pe toate planurile. Așteptările pentru 2015 sunt din ce în ce mai mari, dar odată ce bugetul a fost aprobat se pare că peste 10.000.000 de români, salariați, pensionari și persoane cu dizabilități vor avea veniturile mărite anul viitor.