Până astăzi, 17 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 577.446 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 477.139 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.697 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.534.197 de teste. Dintre acestea, 28.099 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.117 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.982 la cerere.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 182 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 17 decembrie.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.035 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Pe teritoriul României, 42.782 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.296 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 66.638 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 123 de persoane.
Bilanţ coronavirus 17 decembrie. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.
Citeşte şi: Sărbătorile de iarnă aduc restricţii în Europa. Măsuri dure adoptate înainte de Crăciun
Până astăzi, 13.969 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 16.12.2020 (10:00) – 17.12.2020 (10:00) au fost raportate 107 decese (57 bărbați și 50 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 15 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 26 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 37 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 28 decese la categoria de peste 80 de ani.
100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 2 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.860. Dintre acestea, 1.297 sunt internate la ATI.
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 16 decembrie a.c., 5.801 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.066.790 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
România e pregătită să înceapă vaccinarea de pe data de 27 decembrie, a anunțat Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, la o întâlnire cu jurnaliștii.
El a mai spus că momentul va fi „istoric” în ambele variante – dacă va avea succes sau, „puţin probabil”, dacă nu va avea succes.
„În momentul de faţă Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte şase centre de stocare – încă de mâine (joi – n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziţionate (…) Capacitatea de stocare este de un milion şi jumătate de doze la Cantacuzino şi încă 200.000 de doze la centrele regionale”, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.
Primele persoane vaccinate în România vor fi cele care fac parte din corpul sanitar din zece spitale COVID-19.
Valeriu Gheorghiță a explicat că, pentru a acoperi 60-70% din populație, campania ar trebui să dureze şase-şapte luni.
Mai mult, Valeriu Gheorghiță precizează că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici şi de circa de 50% la asistenţii medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, iar a medicilor din spitalele COVID de peste 95%.
Persoanele care vor primi vaccinul anti-COVID-19 vor avea și o adeverinţă care va conţine data vaccinării, tipul vaccinului, seria şi lotul, spune şeful Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea: „E ca un fel de bilet de ieşire din spital”.
”Va fi un document medico-legal care va conţine data vaccinării, tipul vaccinului, seria şi lotul. Adeverinţa de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română şi engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieşire din spital”, explică Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță a explicat și faptul că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevacaccinate să fie supuse unor condiţionări sau restricţii.