Bilanţ coronavirus 18 august. Până astăzi, 18 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.088.594 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.050.600 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 541 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 99 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.085 Dintre acestea,146 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.920.131 de teste RT-PCR și 2.130.866 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.582 de teste RT-PCR (6.381 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.201 la cerere) și 19.462 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 2.749 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.141 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 65.113 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 62 de persoane.
Până astăzi, 34.365 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 17.08.2021 (10:00) – 18.08.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 6 decese (3 bărbați și 3 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din județele Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Teleorman, Vrancea și Municipiul București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 2 la categoria de vârstă 50-59 ani și 3 la categoria 60-69 ani.
Toți pacienții decedați au prezentat comorbidități
Octavian Jurma: România va fi în scenariu GALBEN sau ROŞU la începutul şcolii. Specialiştii în Sănătate anticipează RESTRICŢII
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că la începutul lunii septembrie va fi semnat un ordin comun de către miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii care va reglementa „toate aspectele necesare” începerii şcolii în condiţii de siguranţă, adaptate la „realităţile existente” în România.
Cercetătorul Octavian Jurma susţine că valul 4 al pandemiei de COVID-19 a intrat în a cincea săptămână de creştere accelerată şi, cum vaccinarea este un eşec, iar măsurile de prevenţie sunt aproape inexistente, până la finalul lunii septembrie, în mod clar evoluţia pandemiei va fi neîngrădită în următoarele şase săptămâni. La începutul şcolii, pandemia ar putea fi în scenariu galben sau chiar roşu.
Expertul susţine că a aplicat un algoritm de calcul optimist, dar şi aşa cifrele pandemiei tot nu arată bine. Concret, la data începerii şcolilor, Capitala va fi în scenariul galben, în cel mai bun caz.
„Am plecat de la o rată curentă de creştere, aplicând ipoteza optimistă că rata de creştere va scădea cu 10% săptămânal. Acest tip de prognoză este precis pe termen scurt şi progresiv mai imprecis cu fiecare săptămână. Nu am adăugat ipoteza că deschiderea şcolilor va mări rata de infectare, dimpotrivă, am păstrat rata de scădere”, spune Octavian Jurma.
„Prognoza este deci optimistă şi situaţia reală vă fi probabil mai gravă, deşi nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale. Aşa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, în care incidenţa va bascula rapid din zona verde în zona galbenă şi roşie imediat după deschiderea şcolilor. Este acum aproape o certitudine că Bucureşti şi Ilfov vor fi în scenariu galben la deschiderea şcolilor, cu valori între 1,5 şi 2,5 la 1000. Şi alte judeţe vor fi în scenariu galben cu mare probabilitate, dar incidenţa depinde de rata de testare şi alocare a cazurilor, deci nu este exclus să vedem abateri majore între incidenţa standard şi incidenţa oficială. Nu putem subestima nici interferenţa politică în raportarea incidenţei, deci luaţi acest tabel cu rezerva de rigoare”, mai arată Octavian Jurma.