Bilanţ coronavirus 18 februarie. Sub 15.000 de noi infectări COVID şi 135 de morţi în 24 de ore

Cazurile noi de COVID-19 sunt în scădere. România se menţine într-un trend descendent în ceea ce priveşte numărul de noi infectări, dar cu toate acestea pericolul nu a trecut. La ATI numărul pacienţilor, în special persoane nevaccinate, se menţine ridicat. De asemenea, faţă de Delta, tulpina Omicron a afectat mult mai mulţi copii şi adolescenţi.
Alina Andrei
18 feb. 2022, 13:05
Bilanţ coronavirus 18 februarie. Sub 15.000 de noi infectări COVID şi 135 de morţi în 24 de ore
Bilanţ coronavirus 18 februarie

Bilanţ coronavirus 18 februarie. Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 18 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 14.524 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, dintr-un total de 68.379 teste RT-PCR și antigen efectuate.

Gradul de pozitivare este de 21,24%.

În total, până astăzi, 18 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.643.614 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 99.073 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 2.249.116 pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 872 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 9.614, cu 100 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.132 de persoane, cu 13 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.132 de pacienți internați la ATI, 978 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 567 sunt minori, 553 fiind internați în secții, cu 11 mai puțin decât în ziua anterioară și 14 la ATI, cu 4 mai mult decât în ziua anterioară.

Pe teritoriul României, 193.103 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.339 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 84.485 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 16 persoane.

Până astăzi, 62.323 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 17.02.2022 (10:00) – 18.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 135 de decese (80 bărbați și 55 femei), dintre care 10 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iași, Ilfov, Maramureş, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 135 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de de vârstă 10-19 de ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 19 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 50 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 57 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

127 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 135 de pacienți decedați, 114 au fost nevaccinați și 21 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 30-39 ani și peste 80 ani. 19 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru 2 pacienți nu au fost raportate comorbidități.

Au fost raportate 10 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Bacău, Constanța, Covasna, Suceava și Municipiul București, 2 în luna ianuarie 2022 și 8 în luna februarie 2022.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „E de bun-simţ să purtăm mască, nu este botniţă”. Cum va fi evitată decizia CCR VIDEO

Bilanţ coronavirus 18 februarie. Octavian Jurma: COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic

Octavian Jurma vine cu previziuni sumbre şia tunci când pandemia de coronavirus este pe sfârşite în toată lumea. „În săptămâna trecută versiunea BA2 a ajuns conform prognozei la 99 de secvenţieri, însă ponderea sa a crescut la doar 11.36% din secvenţierile de săptămâna trecută (faţă de 10% acum 2 săptămâni). Aşa cum se vede însă şi debutul Omicron BA.1.x a fost similar. Înseamnă că este probabil că BA.2 va continua să se dubleze săptămânal mai ales pe fondul scăderii tulpinii Delta a cărei pondere a ajuns la 1%. 99% din cazurile noi sunt acum Omicron. Evoluţia descendentă a numărului de cazuri noi este determinată în continuare de scăderea rapidă a BA1, care încă nu este compensată de creşterea valului BA2 (val în val). Nu ştim dacă evoluţia BA2 în România va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte ţări din Europa însă monitorizarea cu atenţie a creşterii BA2 este necesară în continuare. Motivul nu este doar faptul că este mult mai infecţioasă decât BA1 (50%-100%) pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate ci şi pentru că există date care sugerează că este şi mai virulentă decât BA1”, a scris pe Facebook specialistul.

Jurma susţine că o problemă generală cu Omicron este nivelul extrem de minimalizare a pericolului reprezentat de infecţia cu această variantă cu potenţial de cal troian. Preluarea de către autorităţi a mesajelor negaţioniste amplifică şi mai mult această problemă generală.

„Astfel faptul că Omicron se multiplică mai lent în plămân decât Delta permite organismului sănătos şi imunizat (prin vaccinare sau infectare) să o elimine înainte de a produce forme la fel de grave ca Delta sau chiar variante mai blânde din primele 3 valuri. Pe de altă parte capacitatea sa crescută de a evita imunitatea celulară o face mai periculoasă pentru copii şi tineri (spitalizările minorilor sunt în continuare peste vârful valului Delta). În cazurile în care sistemul imun nu reuşeşte să elimine eficient virusul, Omicron poate produce o formă mai lent evolutivă de boală în care deznodământul poate avea loc mai târziu decât cele 14-21 de zile caracteristic variantelor de până acum. Această ipoteză poate explica de ce numărul de decese din Africa de Sud continuă să crească la 2 luni de la vârful valului Omicron care a avut loc în jurul datei de 15 decembrie 2021”, spune Octavian Jurma.

Studiu: Ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 au fost de 4 ori mai mari în rândul copiilor din cauza Omicron

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?