Războiul din Israel produce tot mai multe victime, bilanț ce se așteaptă să crească în următoarea perioadă. Peste 250 de morți și aproape 2.000 de răniți au fost înregistrați în urma bombardamentelor teroriștilor Hamas. Între timp, autoritățile de la București încearcă să își aducă românii acasă.
Bilanţul victimelor atacului masiv al grupării teroriste Hamas asupra Israelului se ridică la peste 250 de morţi. De asemenea, cel puţin 1.500 de persoane au fost rănite, multe dintre ele grav. Autoritățile de la Ierusalim anunță că este de așteptat ca bilanțul să crească.
Pe lângă victimele ucise sau rănite de bombardamente, zeci de civili, precum şi soldaţi israelieni, au fost răpiţi şi aduşi în Gaza. Forţele armate israeliene au confirmat că soldaţi şi civili au fost luaţi ostatici, dar nu au precizat numărul acestora. Mii de rachete au fost lansate asupra sudului şi centrului ţării, potrivit Jerusalem Post.
Gruparea extremistă Hamas a şocat Israelul și întreaga lume, sâmbătă, cu cel mai grav atac-surpriză cu care Țara Sfântă s-a confruntat în ultimele decenii. Teroriștii au reuşit să invadeze cu succes 22 de comunităţi de pe coridorul Gaza, de diferite dimensiuni, trecând prin gardul de frontieră, făcând debarcări amfibii cu comandouri navale la Zikim şi folosind vehicule improvizate de transport aerian de mici dimensiuni şi vehicule de tip dronă, simultan, începând cu ora 6:30 dimineaţa.
De asemenea, Hamas a lansat peste 2.000 de rachete pe parcursul zilei, iar mulţi văd în aceste evoluţii un eşec major al serviciilor de informaţii ale armatei israeliene, printre care și expertul în Orientul Mijlociu David Khalfa, citat de France 24, care cataloghează reacția Israelului ca fiind un „eșec total”. Tirurile de rachete din Gaza au continuat pe tot parcursul serii de sâmbătă, inclusiv în centrul Israelului şi la Tel Aviv.
La câteva ore după începutul incursiunii, participanți ai grupării Hamas trăgeau focuri de armă în mai multe comunități israeliene din apropierea Gazei. Serviciul național de salvare al Israelului a anunțat că cel puțin 40 de persoane au fost ucise și sute au fost rănite, fiind cel mai mortal atac din țară din ultimii ani. Escaladarea conflictului vine pe fondul unei violențe crescânde între Israel și militanții palestinieni din Cisiordania, care împreună cu Fâșia Gaza face parte din teritoriile pe care palestinienii au vrut să le captureze pentru crearea unui nou stat.
De asemenea, războiul vine într-un moment de tulburări politice în Israel, care a fost doborât de diviziuni profunde din cauza ambiției coaliției conduse de premierul Natanyahu de revizuire a sistemului judiciar din ultimele luni. David Khalfa, co-director al Observatorului Africii de Nord și Orientului Mijlociu la think tank francez Fondația Jean-Jaurès, spune că Hamas profită de vulnerabilitatea Israelului pentru a duce la bun sfârșit „Operațiunea Potopul Al-Aqsa ”.
În România, Patriarhia Română a anunțat că va colabora cu autorităţile de resort, astfel încât cei aproape 800 de pelerini români din Israel să revină în țară. Instituția creștină își exprimă solidaritatea și transmite, de asemenea, că prioritatea trebuie să fie găsirea unor soluții diplomatice care să oprească escaladarea violențelor din Israel.
„Patriarhia Română își exprimă adânca îngrijorare cu privire la recrudescența războiului din Israel, ca urmare a atacului terorist declanșat în zorii zilei de azi, 7 octombrie, atac soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Războiul reprezintă totdeauna o catastrofă socială cu urmări incalculabile în planul suferinței omenești și al pierderii vieții unor persoane total nevinovate. O catastrofă umanitară.
De aceea, prioritatea cea mai înaltă, mai ales în contextul tragic prin care trece acum o altă țară devastată de război (Ucraina), o reprezintă găsirea unor soluții diplomatice menite să oprească escaladarea violențelor și a crimelor amorsate în atacul terorist de astăzi. Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu statul Israel și cooperează cu autorităţile de resort pentru ca cei aproape 800 de pelerini români să revină acasă”, se arată în comunicatul transmis de Patriarhia Română.