Bilanț șocant în urma pelerinajului musulman, care a avut loc în Arabia Saudită, pe o căldură extremă. Numărul deceselor a depășit cifra de 1.000, potrivit AFP. Mai mult de jumătate dintre oamenii decedați erau credincioși neînregistrați.
Noul raport întocmit joi, 20 iunie, arată că printre decesele raportate se numără 58 de oameni din Egipt, conform unui diplomat arab. Din totalul de 658 de oameni decedați din această țară, 630 dintre ei erau neînregistrați, ceea ce înseamnă că nu aveau dreptul de a participa la pelerinaj.
Mai mult, în jur de 10 țări au raportat nu mai puțin de 1.081 de decese în timpul pelerinajului desfășurat în Arabia Saudită, acesta reprezentând unul dintre cei cinci piloni ai islamului, pe care toți musulmanii care dispun de mijloace trebuie să îl facă cel puțin o dată în viață.
Ritualurile din 2024 s-au desfășurat în una dintre cele mai călduroase regiuni, cu temperaturi care au urcat până la 51,8 grade Celsius în Mecca, cel mai sfânt oraș al islamului. Mai mult, potrivit unui studiu întocmit în luna mai a acestui an, temperaturile din zonă cresc cu 0,4 grade Celsius în fiecare deceniu.
An de an, sute de mii de pelerini încearcă să facă haji prin metode neregulamentare, pentru că nu pot beneficia de permisele oficiale, acestea fiind costisitoare.
În timpul pelerinajului, sute de oameni neînregistrați au fost evacuați, însă unii dintre ei au continuat să participe la ritualuri. Grupul a fost vulnerabil în fața căldurii extreme, neavând acces la spațiile dotate cu aer condițioat, puse la dispoziție de autoritățile saudite.
Căldura reprezintă principala cauză a deceselor în rândul pelerinilor. Aceasta a declanșat probleme legate de hipertensiunea arterială, printre altele.
Pe lângă Egipt, decese au fost confirmate și în Malaezia, Pakistan, India, Iordania, Indonezia, Iran, Senegal, Tunisia, dar și în regiunea autonomă Kurdistan din Irak.
Miercuri, familiile victimelor au mers din spital în spital, căutând vești despre apropiați, temându-se că și-au pierdut viețile din cauza căldurii extreme.
Citește și: Misterul din spatele piramidelor din Egipt a fost elucidat. Cum au fost, de fapt, construite