Aproape 310.000 dintre ei au ajuns în Grecia și 121.000 în Italia, potrivit unui ultim bilanț publicat de organizația internațională cu sediul la Geneva. Pe de altă parte, 2.166 au sosit în Spania și 100 în Malta, iar 2.748 au murit sau sunt dați dispăruți în mare. În 2014, pe perioada întregului an, aproximativ 3.500 de imigranți și refugiați au murit sau au fost dați dispăruți în Mediterană, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Un mort şi doi răniţi după ce o maşină a lovit un grup de imigranţi în Ungaria
În total, 432.761 de persoane au ajuns până în prezent în Europa din ianuarie, față de aproximativ 219.000 în anul 2014. La 3 septembrie, OIM a înregistrat sosirea a aproximativ 364.000 în Europa prin Marea Mediterană. Această creștere semnificativă a cifrelor se explică numai printr-o ameliorare a sistemului de înregistrare a imigranților și a refugiaților de către autoritățile elene, a explicat un purtător de cuvânt al OIM la Geneva. Majoritatea celor care sosesc în Grecia sunt sirieni, urmați de afgani, în timp ce în Italia eritreenii sunt mai numeroși, urmați de nigerieni și somalezi.
Mai multe țări europene și-au manifestat cu fermitate vineri opoziția față de politica unor cote obligatorii promovate de Berlin și Bruxelles pentru a integra fluxul neîntrerupt de refugiați care ajung în Europa, în condiții uneori controversate, ca în Ungaria. Sâmbătă, urmează să fie organizate în mai multe capitale europene manifestații de sprijin pentru imigranți.