„Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale s-a cifrat, în 2015, la 525.868.000 lei”, a spus Horodniceanu.
Potrivit datelor prezentate, în 2015 — pentru prima oară, au fost indisponibilizate sume și pe teritoriul altor țări.
Șeful DIICOT: Autoritatea Națională de Interceptări este, în prezent, la nivelul SRI
Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că Autoritatea Națională de Interceptări este în prezent, în ceea ce privește interceptările, la același nivel cu Serviciul Român de Informații.
„DIICOT se sprijină foarte mult pe cooperarea atât cu Serviciul de informații din cadrul IGPR, adică Direcția de Operațiuni Speciale, cât și cu cea a SRI. Cu toate acestea, Autoritatea Națională de Interceptări este la nivelul SRI în acest moment”, a spus Horodniceanu, după bilanțul DIICOT pe 2015, întrebat despre modul în care va afecta activitatea Parchetului decizia CCR privind neconstituționalitatea unei prevederi referitoare la interceptări.
Șeful DIICOT nu a dorit să comenteze decizia CCR și a spus că așteaptă motivarea.
Pe 16 februarie, plenul CCR a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”.
Pe de altă parte, întrebat joi de prejudiciul din dosarul Hidroelectrica, Horodniceanu a spus că procurorii vor face verificări care este cifra prejudiciului și vor identifica modul în care acesta va putea fi recuperat. „Când dosarul va ajunge la momentul la care va trebui să verificăm latura civilă a infracțiunilor, la momentul acela vom putea avea o discuție”, a mai spus șeful DIICOT.