Bilanţ vaccinare 12 iulie 2021: În ultimele 24 de ore au fost administrate 12.082 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson, dintre care 7.395 reprezentând prima doză şi 4.687 doza a doua, potrivit unei informări transmise luni de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Din 27 decembrie 2020, au fost administrate 9.141.320 de doze pentru 4.828.068 de persoane, dintre care 4.662.084 cu schema completă.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei reacţii adverse, toate de tip general. De la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 16.678 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.790 de tip local şi 14.888 de tip general. Potrivit CNCAV, 59 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.
Vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson (denumire comercialaCOVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabila) a primit acordul unei autorizaţii de introducere pe piaţă condiţionate din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în data de 11.03.2021 și a fost ulterior autorizat de către Comisia Europeana conform Deciziei 1763/2021.
Regimul de administrare este monodoza (se administreaza o singura doza de vaccin), iar eficacitatea a fost calculata incepand cu 14 sau 28 de zile de la vaccinare.
Valeriu Gheorghiţă, podcast cu cercetătorul Cătălin Ţucureanu: când se va administra a treia doză de vaccin
Bilanţ vaccinare 12 iulie 2021: Tot mai mulţi români aleg Johnson! Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson (Ad26.COV2-S), COVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabila, este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Există alte vaccinuri bazate pe această tehnologie, împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika, aflate în curs de dezvoltare. Un vaccin împotriva Ebola bazat pe un vector viral nereplicativ a fost autorizat deja în Uniunea Europeană. De asemenea, din ianuarie 2021 este folosit sub autorizare conditionata, pentru combatarea COVID-19, vaccinul Vaxzevria, dezvoltat de compania AstraZeneca.
Aceste tipuri de vaccinuri utilizează un alt virus, în cazul vaccinului Ad26.COV2-S un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.
Bilanţ coronavirus 12 iulie: 39 de noi îmbolnăviri şi două decese COVID
Adenovirusul utilizat pentru dezvoltarea vaccinului Ad26.COV2-S a fost studiat și în dezvoltarea vaccinului Zabdeno împotriva Ebola autorizat în iulie 2020 și este modificat astfel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica.
Pe ce s-a bazat analiza eficacității?
Datele luate în calcul de Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) pentru analiza eficacității vaccinului sunt colectate dintr-un studiu clinic de faza 3 (COV3001) realizat în Statele Unite, Africa de Sud și țări din America Latina, insumand un total de 44325 de persoane înrolate, împărțite aleator în două grupuri egale – cei cărora li s-a administrat vaccinul și cei cărora li s-a administrat placebo.