Potrivit CNCAV, 32.703 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 6.312 au primit prima doză sau doza unică de ser produs de Johnson & Johnson. Alte 16.311 de persoane au fost vaccinate cu doza a treia / doza de rapel, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.
În aceeaşi perioadă, au fost raportate 18 reacţii adverse: 11 la vaccinul Pfizer, două la Moderna şi cinci la cel de la AstraZeneca. Alte 222 de reacţii adverse sunt în curs de investigare şi nu au fost raportate cazuri severe.
Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 7.854.734, din care 7.657.665 cu schema completă. Până în prezent, 1.802.099 de persoane au fost vaccinat cu doza a treia / doza de rapel.
Bilanţ vaccinare 13 decembrie 2021
Preşedintele Uniunii Comunităţilor de Romi critică dezbaterea pe tema vaccinării organizată cu membri ai acestei comunităţi: Mesajul ar fi de genul romii sunt o problemă şi romii nu se vaccinează
Preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi, Florin Motoi, a criticat dezbaterea organizată, luni, de Agenţia Naţională pentru Romi pe tema vaccinării, dezbatere la care au fost invitaţi peste o mie de reprezentanţi ai comunităţii rome, cărora le-au răspuns la întrebări ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, alături de medicii Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă. Motoi consideră că mesajul unei astfel de dezbateri ar fi că „romii sunt o problemă şi romii nu se vaccinează”, iar în cazul introducerii vaccinării obligatorii aceasta ar putea fi prima comunitate vizată de o astfel de măsură.
„Modul acesta de conferinţă mă sperie puţin, pentru că s-au făcut nişte statistici de genul că în comunitatea romă se întâmplă nişte lucruri care din punctul meu de vedere la nivel de societate ar putea crea anumite probleme, sau mesajul ar fi de genul romii sunt o problemă şi romii nu se vaccinează. Şi pe parcurs, dacă ne raportăm la ideea de vaccinare obligatorie, cum de altfel se aude peste tot, se poate introduce acest lucru, cred că noi am fi prima comunitate care am putea să beneficiem de obligativitatea de a fi vaccinaţi. Să dea Dumnezeu să nu se întâmple lucrul acesta. Asta este partea, să zic aşa, negativă de care ar trebui să vă spunem despre ea”, a afirmat Florin Motoi, în cadrul dezbaterii organizate luni şi la care au participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
O nouă variantă de COVID, prezentă în Europa. Tulpina IHU, noua mutație cu care se confruntă cercetătorii!
El a ţinut să menţioneze că, în opinia sa, faptul că nu există o deschidere către vaccinare nu este un atribut al comunităţii rome, ci al societăţi româneşti.
„În altă ordine de idei, să ştiţi că informaţiile despre care dumneavoastră vorbeaţi mai înainte şi distinşii domni sunt la nivel de societate românească, nu neapărat de comunitatea romă. Este adevărat, asimilarea mesajului în comunitatea romă este mai slabă, ca să zic aşa, decât în societatea naţională, sau în societate, dar pentru asta, domnule preşedinte, din punctul meu de vedere cred că nu printr-o simplă conferinţă se pot rezolva aceste probleme şi cred că trebuia să ne prezentăm aicea, sau, dacă nu, să prezentăm anumite soluţii în aşa fel încât romii din comunităţi să beneficieze de serviciile medicale mai întâi, să aibă o legătură directă cu medicii. (…) Ar fi bine ca întrebările despre care vorbim astăzi să fie puse în comunitate. Cred că mesajele trebuiesc în comunitate, întâlniri trebuiesc făcute în comunitate, informaţiile trebuiesc făcute în comunitate şi nicidecum prin neapărat o conferinţă prin care anumiţi lideri poa să ducă mai departe acest lucru”, a adăugat preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi.
Florin Motoi a afirmat că termenii prezentaţi în cadrul dezbaterii de către medici „nu prea sunt cunoscuţi”.
El a spus că modul în care medicii au comunicat până acum pe tema vaccinării „nu a făcut decât să-i sperie pe oameni”.
„Unul din cele mai importante motive pentru care nu se acceptă vaccinarea la o parte din populaţie, atât romă cât şi majoritară, este teama de medici. Cu tot respectul faţă de eforturile care le-au făcut, dar modul de comunicare care a fost până în momentul acum a fost deficitar şi sperăm că va fi îmbunătăţit”, a adăugat Motoi.