BILANȚ VACCINARE 16 FEBRUARIE. Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 16 februarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
În ultimele 24 de ore s-au vacciante 45.977 de persoane, dintre care 28.055 cu Pfizer, 7.827 cu Moderna şi 10.095 cu AstraZeneca. 27.172 persoane au primit cea de-a doua doză. De asemenea, s-au înregistrdat 99 de reacţii adverse, 81 fiind reacţii de tip general. De la debutul campaniei de vaccinare, în total au fost înregistrate 3.070 reacţii adverse.
Citește și: Mit spulberat. Valeriu Gheorghiţă susţine că alcoolul nu afectează eficacitatea vaccinului anticovid
BILANȚ VACCINARE 16 FEBRUARIE. Până acum au fost vaccinate în total 715.748, fiind folosite 1.197.089 doze de vaccin.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.
”Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021. Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021. Menționăm că 7 reacții adverse sunt în curs de investigare” , se mai arată în comunicat.
Cât durează imunitatea după vaccinul COVID. Anunțul făcut de autorități
Autoritățile estimează că imunitatea după cele trei vaccinuri existente în România durează cel puțin un an, conform coordonatorului campaniei de vaccinare COVID din România. Datele disponibile până în prezent arată un răspuns imun după opt luni de la vaccin, prin urmare autoritățile anticipează o durată de cel puțin un an de răspuns imun. Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță face referire la cele trei vaccinuri disponibile în România până în prezent: Pfizer, Moderna și AstraZeneca.
”Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.