Bilanţ vaccinare 23 martie 2021. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă, marţi, că peste 58.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, fiind înregistrate 255 de reacţii adverse. Alte 99 de reacţii sunt în curs de investigare.
Potrivit CNCAV, 58.062 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Cele mai multe dintre acestea – 45.356 – au primit vaccinul Pfizer, în timp ce 4.369 de persoane au fost vaccinate cu serul Moderna şi 8.337 cu cel de la AstraZeneca.
Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 1.800.680, din care 1.386.542 cu Pfizer, 115.872 cu Moderna şi 298.266 cu AstraZeneca.
Bilanţ vaccinare 23 martie 2021. În ultimele 24 de ore, s-au raportat 255 de reacţii adverse, majoritatea – 174 – la vaccinul AstraZeneca. Alte 58 de reacţii au fost la vaccinul Pfizer şi 23 la Moderna.
„Menţionăm că 99 reacţii adverse sunt în curs de investigare”, a arătat CNCAV.
Vlad Voiculescu, despre posibilele restricţii de Paşte. „Dorinţa acestui Guvern este ca de Paşti oamenii să aibă sărbători. Să fie un pericol cât mai gestionabil”
Coordonatorul campaniei de vaccinare, după după cazurile de tromboză puse pe seama vaccinului AstraZeneca: În 2019, au fost 6 cazuri de tromboză de sinus venos cerebral la un milion. În 2020, au fost 5. Sunt evenimente care erau şi înaintea vaccinării
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, face publice date din anii trecuţi care arată că în 2019 peste şase dintr-un milion de români au dezvoltat tromboză de sinus venos cerebral, incident asociat acum de unele persoane cu administrarea serului AstraZeneca, cei mai mulţi fiind oameni sub 55 de ani. Datele din 2020 arată că incidenţa acestei afecţiuni a fost de peste cinci la un milion, la nivel naţional.
„Nu s-a observat o corelaţie, cel puţin pe datele disponibile la nivel european, la pacienţii care aveau un status pro-trombotic şi apariţia acelor evenimente. Noi aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului, tot acest proces este în continuă desfăşurare, (…) ori de câte ori apar semnale noi, cu siguranţă vom beneficia cu toţii de acele recomandări. Dar la acest moment nu s-au stabilit nişte factori de risc care pot anunţa instalarea acelor evenimente. Am solicitat de la Şcoala Naţională de Management Sanitar o evaluare pe anul 2019 şi pe anul 2020 a evenimentelor de tromboză de sinus venos cerebral şi pot să vă spun că, pentru anul 2019, la nivel naţional avea o rată de incidenţă cumulată la un milion de persoane de 6,6, ceea ce înseamnă că peste 6 persoane dintr-un milion, pe an, dezvoltă tromboză de sinus venos cerebral în România, majoritatea fiind persoane cu vârstă sub 55 de ani. Pentru anul 2020 avem o incidenţă cumulată de 5,2 persoane la un milion de persoane. Aşa încât sunt evenimente care erau şi înainte de momentul debutului campaniei de vaccinare şi există această predispoziţie chiar la persoane tinere, aparent fără nişte factori de risc identificabili. Desigur că aici putem să evaluăm condiţii de trombofilie, anumite tratamente asociate care cresc riscul de evenimente trombotice, sunt foarte mulţi alţi factori care pot să contribuie la instalarea acestor evenimente nedorite”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Medicul Alexandru Rafila a afirmat luni seară că administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford nu trebuie oprită în urma cazurilor de tromboze semnalate recent de Germania. El afirmă că administrarea serului poate fi „limitată” la persoanele care au tulburări de coagulare. Rafila adaugă că nu recomandă preventiv terapie anticoagulantă celor care primesc acest ser, deoarece o astfel de terapie este, la rândul ei, „riscantă”.